Η χαλαζική προστασία ζητούμενο για τους αγρότες- Μετρούν τις «πληγές» τους οι αγρότες Μεσοβούνου και Πύργων

4 Min Read

Τις «πληγές» τους μετρούν οι αγρότες στον κάμπο του Μεσοβούνου και των Πύργων, που για τρίτη χρονιά, αρχές Ιουνίου, βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται απο το χαλάζι.
Το αγρόκτημα των Πύργων «χτυπήθηκε» λιγότερο, ενώ στο Μεσόβουνο οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Όσα χωράφια δεν διέθεταν δίχτυα χαλαζικής προστασίας καταστράφηκαν. «Για ακόμα μια χρονιά, γίναμε μάρτυρες της χαλαζόπτωσης.
Ζούμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχει έρθει πλέον και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου, Γιάννης Ασφαλτίδης. Σύμφωνα με τον κ. Ασφαλτίδη, «η πολιτεία οφείλει να δώσει βαρύτητα στην προστασία των καλλιεργειών, με τα δίχτυα ή με εναέριους ψεκασμούς».


Η χαλαζική προστασία είναι, λοιπόν, το ζητούμενο για τους αγρότες που βλέπουν όλο και πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα να καταστρέφουν τους κόπους και το εισόδημα μιας χρονιάς.
Η ζημιά απο το χαλάζι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ειδικά συστήματα κάλυψης, με τρόπο τέτοιο που δεν διαταράσσει τη φυσιολογική δραστηριότητα των φυτών. Ο ΕΛΓΑ προσδιορίζει τις προδιαγραφές της προστασίας αυτής και επιδοτεί τους αγρότες με 60% για την εγκατάσταση των διχτυών, μέσω εξειδικευμένων εταιρειών. Απαιτεί, όμως, την ίδια συμμετοχή των αγροτών, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους είναι απαγορευτική. Μάλιστα, όποια συζήτηση γίνεται περί μείωσης «ναυαγεί», αφού οι εταιρείες καθορίζουν τις τιμές.

«Υπάρχει ένα ποσοστό συμμετοχής στην εγκατάσταση κι επειδή τα πράγματα στον αγροτικό κόσμο είναι δύσκολα, πολλοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην τοποθέτηση, με αποτέλεσμα τα κτήματά τους να είναι εκτεθειμένα.
Κάποια στιγμή θεωρώ ότι ο ΕΛΓΑ θα καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει περισσότερο τους παραγωγούς και ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον του, καθώς λίγοι είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής» λέει ο πρόεδρος της ΤΚ Πύργων Δημήτρης Σαμπακίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου που λέει ότι «το κόστος είναι απαγορευτικό και η συμμετοχή του παραγωγού ξεπερνά τα 700 ευρώ ανά στρέμμα. Καταλαβαίνουμε δηλαδή ότι για να σκεπάσει κάποιος μια έκταση 10 στρ. θέλει 7 χιλιάδες ευρώ. Είχαμε κάνει κρούση στον ΕΓΛΑ να ανέβει η επιδότηση, αλλά διαπιστώσαμε ότι οι εταιρίες έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχυ».
Η ενεργητική προστασία που παρέχει ο ΕΛΓΑ γίνεται και με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τα αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών. Πρόκειται για το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας που εφαρμόζεται σε δύο μόνο περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας και καλύπτει έκταση 5.197.000 στρεμμάτων.


Στην περιοχή της Μακεδονίας, η προστασία παρέχεται σε τμήματα των ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, έκτασης 2.741.000 στρ. και στην Κεντρική Ελλάδα σε τμήματα των ΠΕ Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, έκτασης, 2.456.000 στρ.
Οι πτήσεις των αεροσκαφών για την προστασία απο το χαλάζι γίνονται την περίοδο απο 20 Μαρτίου έως 30 Σεπτεμβρίου, δυστυχώς, όμως, η Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα οι περιοχές που πλήττονται δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα.
«Όλοι ανησυχούν μήπως και μέσα στις επόμενες μέρες ένα νέο κύμα καταστρέψει κι αυτά που έχουν γλυτώσει και τα πιάσει ένα νέο ακραίο φαινόμενο» εκφράζει την αγωνία του ο Δημήτρης Σαμπακίδης.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση