Η χρήση του ΧΥΤΑΜ των ΜΑΒΕ με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) – Υιοθετήθηκαν τελικά οι θέσεις της Περιφέρειας;

5 Min Read

Με την υπ’ αριθμ. 52267/1.11.2016, ΑΔΑ Ω8ΑΒ4653Π8-ΑΑΠ Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου «Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Σε ότι μας αφορά, ως προς τη χρήση του ΧΥΤΑΜ που δημιουργείται στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ, στην παράγραφο Α2.2.2, σελ.10-11, που αφορά δράσεις «Διαχείρισης Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ) και Αποβλήτων Αμιάντου», αναφέρεται ότι: «V. Δραστηριότητες για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων αμιάντου που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τελική τους διάθεση στην πρώην ΜΑΒΕ».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σχετικά με τη διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΒΑ) και ειδικότερα Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΒΕΑ) στην παράγραφο Α.2.2.5. αναφέρεται ότι: «V. Διάθεση των Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΒΕΑ) εκτός Περιφέρειας, καθώς για τις παραγόμενες ποσότητες αυτής, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της διαχείρισής τους».

Για τη διαχείριση των «Αποβλήτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΑΕΔ)» που αφορά απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), απόβλητα Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών (ΦΗΣΣ), τα Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), τα Μεταχειρισμένα Ελαστικά Οχημάτων (ΜΕΟ), κ.α., η απόφαση αναφέρεται στην ανάπτυξη δικτύου συλλογής, χωρίς να διευκρινίζει πως θα προωθούνται μετά την επεξεργασία.

Το χρονικό διάστημα ισχύος της ΚΥΑ, είναι δέκα (10) έτη από την έκδοσή της.

ΥΓ. Σεβόμαστε την πανηγυρική ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με το τίτλο «Μόνο ο αμίαντος της Δυτικής Μακεδονίας στα ΜΑΒΕ», αλλά θα μας επιτραπεί να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις:

– Γενικότερα η ΚΥΑ, όσον αφορά τη χρήση των χώρων των πρώην ΜΑΒΕ για επικίνδυνα απόβλητα, κινείται σε θετική κατεύθυνση, αποκλείοντας κατά πρώτον τη χρήση του για άλλα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα.

– Σχετικά με την αναφορά της ανακοίνωσης της Περιφέρειας, ότι «η απόφαση (ΚΥΑ) υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, προβλέποντας τη χρήση των ΜΑΒΕ για τη διάθεση των αποβλήτων αμιάντου που παράγονται μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», θα θυμίσουμε ότι η εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου Ε. Παναγιωτίδου, καθώς και η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 13.7.2016, εστίαζαν στην αρχή της «εγγύτητας», σύμφωνα με την οποία θα δίνουμε σε άλλες Περιφέρειες επικίνδυνα απόβλητα και θα παίρνουμε αμίαντο. Συγκεκριμένα στην εισήγηση της η κ. Παναγιωτίδου είχε αναφερθεί ότι «η θέση μας είναι ότι η Δυτική Μακεδονία και καθώς γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των ΜΑΒΕ, θα μπορούσε σε περίπτωση αποδοχής αποβλήτων από άλλες Περιφέρειες και με βάση την αρχή της ‘εγγύτητας’, να δεχτεί μόνο τη διαχείριση αμιάντου, κι αυτό με ταυτόχρονη ανταλλαγή δικών μας αποβλήτων σε άλλες Περιφέρειες», ενώ στην τοποθέτησή του ο κ. Περιφερειάρχης είχε πει ότι «για να είμαστε πειστικοί, επειδή διαθέτουμε τεχνογνωσία, δεχόμαστε να διαχειριστούμε στη λογική της ‘εγγύτητας’, να πάρουμε από άλλη περιοχή αμίαντο, όταν εμείς θα δώσουμε σ’ αυτούς επικίνδυνα απόβλητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η προγενέστερη ανοιχτή επιστολή από 21.4.2016 προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκουρλέτη, όπου σχετικά αναφέρονταν ότι «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε στην αποκατάσταση του χώρου των ΜΑΒΕ και σε περίπτωση αποδοχής του συνόλου των αποβλήτων της χώρας, θα μπορούσε να δεχτεί λόγω της τεχνογνωσίας της και με βάση την αρχή της εγγύτητας μόνο τη διαχείριση αμιάντου στον προαναφερόμενο χώρο, με ταυτόχρονη ανταλλαγή διαχείρισης των δικών της επικίνδυνων αποβλήτων σε χώρους διαχείρισης των περιοχών, τον αμίαντο των οποίων θα υποδεχόταν».

Τώρα, κατά πόσο η νέα ΚΥΑ «υιοθετεί πλήρως» τις θέσεις της Περιφέρειας (όπως λέει η ανακοίνωση), είναι ένα θέμα… (σε αντίλογο θα μπορούσε να πει κάποιος, «να, σας φέρνουν βελτιωμένη λύση, γκρινιάζετε κιόλας»).

Με βάση τα παραπάνω και την κατάπτωση της αρχής της αυτοδιαχείρισης αποβλήτων με την αποστολή εκτός Περιφέρειας (που; πως;) Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων, και μετά από προσεκτική ανάγνωση της ΚΥΑ, τη λέξη-κλειδί της ανακοίνωσης  «μόνο» αμίαντο από τη Δυτική Μακεδονίαπου δεν αναφέρεται πουθενά στην ΚΥΑ-, την αποδεχόμαστε με αρκετές επιφυλάξεις.

Το άμεσο μέλλον θα το δείξει, και ευχόμαστε να μην δικαιώσει τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις μας (ή τις εμμονές μας, αν θέλετε).

Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ (ΑΔΑ Ω8ΑΒ4653Π8-ΑΑΠ)

Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr

(φωτο από τον υπό δημιουργία χώρο ΧΥΤΑΜ στα πρώην ΜΑΒΕ)

Μοιραστείτε την είδηση