Στην Κοζάνη το 1ο Εργαστήριο Δικτύωσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης
Το απόγευμα της Δευτέρας, στο Κοβεντάρειο, η Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.) διοργάνωσε το 1ο Εργαστήριο Δικτύωσης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του έργου «Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στις Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης». Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της βιώσιμης απασχόλησης στην περιοχή, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, επαγγελματιών και τοπικών φορέων.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον μηχανισμό σύζευξης στην τοπική αγορά εργασίας, ο οποίος βοηθά τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στρατηγικές και εργαλεία για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων που απαιτούνται στη σύγχρονη αγορά εργασίας, ενδυναμώνοντας τις επιχειρηματικές ομάδες της περιοχής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκου Παπαθανάση, του Διοικητή της ΕΥΔΑΜ κ. Πελοπίδα Καλλίρη, καθώς και εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των τοπικών Αρχών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι το έργο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, η δράση προάγει τη συνεργασία με τοπικούς φορείς και ενισχύει τη δικτύωση μεταξύ επιχειρήσεων, ανέργων και νέων με την τοπική αγορά εργασίας.
Ο κ. Παπαθανάσης πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη μηχανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία. «Κεντρικός μας στόχος είναι η ενδυνάμωση της απασχόλησης μέσω βιώσιμων στρατηγικών, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Τα Κέντρα Δεξιοτήτων θα αποτελέσουν τον πυρήνα σύνδεσης του ανθρώπινου δυναμικού με τη νέα μεταλιγνιτική οικονομία», τόνισε.
Η κ. Δέσποινα Γκαράνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μετάβασης, κάλεσε τους συμμετέχοντες να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες που θα παρέχονται από τις δομές των Κέντρων Δεξιοτήτων. Ο Διοικητής της ΕΥΔΑΜ, Πελοπίδας Καλλίρης, επισήμανε ότι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση νέων επενδύσεων, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τον επιτυχή μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την κεντρική ομιλία του Γεώργιου Τοπαλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας και τη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας για την ανεύρεση προσωπικού. Ακολούθησε συζήτηση για τη σύζευξη δεξιοτήτων και ευκαιριών απασχόλησης, με τους ομιλητές να αναλύουν τις στρατηγικές σύνδεσης των Κέντρων Δεξιοτήτων με τις τοπικές ανάγκες και την αγορά εργασίας, καθώς και την ανάγκη ευθυγράμμισης των δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης δύο θεματικά εργαστήρια. Το πρώτο αφορούσε την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοπαρουσίασης και προετοιμασίας για συνεντεύξεις, με πρακτικές τεχνικές όπως η γλώσσα σώματος και η διαχείριση δομημένων συνεντεύξεων. Στο δεύτερο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις «Δεξιότητες Ζωής» μέσω της παρουσίασης του πλαισίου LifeComp, το οποίο περιλάμβανε πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις για την ανάπτυξη βασικών κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σημαντικές παρεμβάσεις από τους τοπικούς φορείς, που τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική απασχολησιμότητα και η σύνδεση με τη νέα μεταλιγνιτική οικονομία.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή αντιμετωπίζει δυσκολίες και απαιτεί ενισχυμένη στήριξη. «Η εύρεση εργασίας έχει γίνει πιο δύσκολη. Πώς μπορούμε να μιλήσουμε για δίκαιη μετάβαση σε μια περιοχή με τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας; Πώς να προτρέψουμε τους νέους να μείνουν και να αναλάβουν το ρίσκο, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες και τις επιδοτήσεις για τη μετάβαση;», αναρωτήθηκε ο κ. Κοκκαλιάρης.
Τέλος, η κ. Ελένη Γρίβα, Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Ολιστικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στάθηκε στο σπουδαίο ρόλο που παίζει το πανεπιστήμιο στη διαδικασία της μετάβασης. Υπογράμμισε πως το πανεπιστήμιο, μέσα από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, είναι υποστηρικτής και αρωγός πρωτοβουλιών που ενισχύουν την κατάρτιση, την επανακατάρτιση, τη γνώση, την καινοτομία και τις συνέργειες.
Η δράση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών και στη βελτίωση της απασχολησιμότητας στην περιοχή, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην προώθηση της δίκαιης μετάβασης, με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr