Οι Δήμαρχοι της Δυτ. Μακεδονίας αποφασίζουν για τα απορρίμματα της Κατερίνης και της Βέροιας- Δέλεαρ τα έσοδα που θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα δημοτικά τέλη

2 Min Read

Στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΙΑΔΥΜΑ σε λίγο καιρό  θα τεθεί για μια ακόμη φορά  το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κατερίνης αλλά και της Βέροιας από τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Ένα θέμα που στο παρελθόν έχει προκαλέσει μεγάλους τριγμούς ανάμεσα στους Δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας που είναι και μέτοχοι της ΔΙΑΔΥΜΑ  με χαρακτηριστικότερη την αντίδραση του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη πως δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή «χαβούζα».

Το θέμα επανήλθε πριν από λίγες μέρες στο προσκήνιο καθώς το Υπουργείο Ενέργειας το Έτσι λοιπόν, με απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ενέκρινε  την τροποποίηση της ΑΕΠΟ και της ΜΠΕ του ΣΔΙΤ έργου απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη ώστε να μπορεί να δέχεται τα απόβλητα των δύο συγκεκριμένων (αστικών κυρίως) δήμων – και μάλιστα «χωρίς αλλαγή της ετήσιας ονομαστικής δυναμικότητας του ΧΥΤΑ Κοζάνης» αλλά με μικρή αύξηση της συνολικής χωρητικότητας.

Όπως είναι κατανοητό υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και  ΔΙΑΔΥΜΑ  για το θέμα ενώ είναι δεδομένη και η επιθυμία των γειτονικών δήμων. Για να φτάσουμε όμως στην έγκριση μιας τέτοιας συμφωνίας θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Γ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Κλειδί για τη συμφωνία αποτελεί το δέλεαρ των εσόδων που υπολογίζονται σε περίπου 1-1,5εκ. ευρώ ετησίως και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους Δήμους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της δαπάνης για τη διαχείριση απορριμμάτων  μετά τη λειτουργία του εργοστασίου.

Από την άλλη αναμένεται σθεναρή αντίσταση από το  Δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, τόσο για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όσο  και για την τιμή που θα χρεώνεται η διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Βεροίας και Κατερίνης και η οποία αναμένεται να είναι μικρότερη από αυτή που πληρώνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας. Θετική θα είναι η εισήγηση του Διευθυντή Δημοσθένη Μαυρίδη ενώ ίδια στάση θα κρατήσει  ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρης Λαμπρόπουλος και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Η συνεδρίαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση