Η δημοκρατία χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Του Λευτέρη Γιοβανίδη, καλλιτεχνικού συμβούλου του ΔηΠε Θεάτρου Κοζάνης

3 Min Read

Οι κυριότερες προκλήσεις που βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα είναι ο θρησκευτικός φανατισμός, τα αυταρχικά καθεστώτα -με μάσκα πια όχι όπως τα είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν- και η περιβαλλοντολογική καταστροφή. Κι εκεί έρχεται η ευθύνη της δημοκρατίας που οφείλει να βρει τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης αυτών των προκλήσεων.
Από την άλλη, η ίδια η δημοκρατία και ουσιαστικά η κατάκτηση αυτής, απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια. Μπορεί να θεωρείται εύκολο ή αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Η ίδια είναι από τη φύση της ατελής, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Βρίσκεται συνεχώς σε μια διαρκή κρίση. Ως πολίτευμα υφίσταται μέσω της αμφισβήτησης και οφείλει συνεχώς να αναμορφώνεται και να μεταρρυθμίζεται.
Στους πολίτες της η δημοκρατία δίνει τα πνευματικά εργαλεία για να μπορούν να κατανοήσουν τον κόσμο και μετά οι ίδιοι από την πλευρά του ενεργού πολίτη να καταφέρουν να προστατεύσουν αυτόν τον κόσμο και ιδανικά να τον βελτιώσουν.
Η δημοκρατία δεν είναι μια συρραφή αφηρημένων ιδεωδών. Υπάρχει μέσα στην απλή καθημερινότητά μας, η υπεράσπισή της περνά μέσα από πράγματα καθημερινά.
Είναι άμεσα συνυφασμένη με τον τρόπο που λειτουργούμε καθημερινά μέσα στο κοινωνικό σύνολο που ανήκουμε. Με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε και να συνυπάρχουμε.
Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που στοχάζεται συνεχώς. Απευθύνεται σε πολίτες που πρέπει να σκέφτονται σε αντίθεση με ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που απευθύνεται σε πολίτες που δεν τους επιτρέπεται η σκέψη, που αναγκαστικά ζουν στην άγνοια. Ανθίζει όταν βασίζεται σε πολίτες που ξέρουν να σκέφτονται, να κρίνουν, να επιλέγουν αλλά και που ξέρουν να εκτιμούν την αξία αυτών των δικαιωμάτων τους. Ένας ενεργός πολίτης οφείλει να ερευνά. Να ερευνά με την Πλατωνική διάσταση του όρου. Ζωή χωρίς έρευνα δεν υφίσταται. Και εκεί να βελτιώνει την κρίση του.
Ζούμε στη χώρα που γέννησε την σκέψη δηλαδή τη δημοκρατία. Οι αρχαίοι Έλληνες, το βασικό που έκαναν ήταν ότι ανήγαγαν τη ζωή από την απλή φυσική της διάσταση σε αυτό που γενικά ονομάζουμε φιλοσοφική σκέψη.
Οφείλουμε σε μια εποχή προκλήσεων να μην ξεχνάμε τη κληρονομιά και το χρέος μας απέναντι στη διεθνή κοινότητα ως Έλληνες. Απέναντι στην όποια πρόκληση οφείλουμε να αναλογιστούμε την ευθύνη μας. Να ακονίσουμε την κρίση μας, αλλά και να εκτιμήσουμε ότι μας επιτρέπεται το δικαίωμα της επιλογής. Ένας ενεργός πολίτης δεν έχει μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση