Ο ρόλος της δημόσιας σε σχέση με την ακαδημαϊκή ιστορία συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Εορδαίας για το θέμα στο Πνευματικό Κέντρο.
Ο καθηγητής Χάρης Αθανασιάδης μίλησε γι’ αυτό το επιστημονικό πεδίο που μελετά τους τρόπους με τους οποίους διάφορες εκδοχές της ιστορικής κουλτούρας διαχέονται και επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας σε κρίσιμα διακυβεύματα, με αφορμή και το έτος εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η δεύτερη εισήγηση της εκδήλωσης είχε να κάνει με την εφαρμογή της Δημόσιας Ιστορίας. Με τίτλο «Παιδιά στην Κατοχή». Μια εκπαιδευτική εφαρμογή Δημόσιας Ιστορίας», η Αρχοντία Ματζαρίδου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στον Πειραιά μίλησε για τη δημόσια ιστορία όπως εφαρμόζεται στο σχολείο.
« Έτος εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το φετινό και τι καλύτερο από το να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτή την πλευρά της ιστορίας, την εφαρμοσμένη, που μας δίνει ερεθίσματα και εργαλεία προκειμένου να κατανοήσουμε και τους τρόπους με τους οποίους συνομιλούμε με το παρελθόν» είπε η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα που συντόνισε την εκδήλωση.
Έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βρεττάκου για την ΑΕΒΑΛ
Αμέσως μετά τη συζήτηση για τη δημόσια ιστορία ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΑΕΒΑΛ» του Αλέξανδρου Βρεττάκου. «Στα μάτια μου η ΑΕΒΑΛ έμοιαζε τρομακτική σαν ένα είδος Τσέρνομπιλ» ανέφερε ο ίδιος ο φωτογράφος που εξήγησε τον τρόπο που ο καλλιτέχνης αναζητά καινούργια μονοπάτια και επιλέγει χρώματα με την ελπίδα να γεφυρώσει το ρεαλισμό με το όνειρο.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 17 Δεκεμβρίου.