Η Δώρα Τανή, καθηγήτρια μαιευτικής, μιλάει στη Βάια Λαμπροπούλου για τη μητρότητα στη δύσκολη σημερινή εποχή

6 Min Read

«Οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, κανείς μας δεν ξέρει τι θα γίνει ή τι πρέπει να γίνει, απλά να ακολουθούμε πιστά τους ειδικούς, να σεβόμαστε τους ‘’κανόνες’’ που ορίζουν για την κάθε περίσταση.»

Η Τανή Δώρα, απόφοιτος της μαιευτικής σχολής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εργάζεται στο ΕΠΑΛ Σιάτιστας στα τμήματα νοσηλευτικής και δίνει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη από τους ιούς και από COVID 19 για μητέρες, εγκυμονούσες και λεχώνες.

-κ .Τανή η κατάσταση στη χώρα είναι αρκετά κρίσιμη. Έντονη είναι η ανησυχία των γυναικών που απέκτησαν πρόσφατα παιδί και αυτών που βρίσκονται σε κυοφορία. Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλη αυτήν την κατάσταση κατά τη γνώμη σας

- Advertisement -

Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερο μας ανησυχεί η κατάσταση στη χώρα μας, ωστόσο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Μια έγκυος γυναίκα πέρα από την ευθύνη του εαυτού της, έχει και την ευθύνη του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην έγκυο είναι ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση φαρμάκων και έτσι καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση ιώσεων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για γυναίκες που απέκτησαν πρόσφατα παιδί, κυρίως τις θηλάζουσες . Πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική υγιεινή, η σωστή διατροφή και η προσοχή στις συναναστροφές είναι πολύ σημαντικά. Το οικείο περιβάλλον πρέπει να είναι συνεργός όμως σε όλο αυτό. Αποφεύγουμε τις επισκέψεις, χειραψίες, εναγκαλισμούς, χώρους συνάθροισης. Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας νομίζω θα βοηθήσει. Τόσο στο σπίτι (σωστό αερισμό, να καθίσουμε στη βεράντα κτλ) όσο και μια βόλτα για περπάτημα.

-Ποιος είναι ο ρόλος του οικείου περιβάλλοντος των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόσφατα ώστε να παρέχουν ψυχολογική στήριξη στη μητέρα;

Μια γυναίκα που έχει γεννήσει πρόσφατα είναι σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και το οικείο περιβάλλον παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της στρεσογόνου κατάστασης. Δεν πρέπει να την φοβίζουμε και να την επιβαρύνουμε με άσχημες σκέψεις. Καλή διάθεση, ηρεμία και βοήθεια σε ότι χρειάζεται. Οι κανόνες υγιεινής φυσικά πρέπει να ακολουθούνται και από τους οικείους της.

-Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του πατέρα απέναντι στην εγκυμονούσα σύζυγό του και ποιος μετά τον τοκετό;

Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει ο ρόλος του συντρόφου να είναι υποστηρικτικός. Τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε λειτουργικό. Για μια γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αλλά και στην περίοδο της λοχείας, πολλά από τα καθημερινά πράγματα είναι δύσκολα. Χρειάζεται βοήθεια.

-Τι πρέπει να κάνει μία γυναίκα που έχει γεννήσει πρόσφατα για να θωρακίσει τον οργανισμό της;

Πιστεύω η ισορροπημένη διατροφή, αρκετό νερό καθώς και η σωματική άσκηση θα βοηθήσουν μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της. Δεν χρειάζεται φόβος. Φυσικά θα πρέπει να βγει από το σπίτι, απλά θα προσέξει πολύ. Και φυσικά έχει μεγάλη σημασία η επικοινωνία με το γιατρό της. 

– Ποιος είναι ο ρόλος του θηλασμού στην πρόληψη μητέρας – νεογνού;

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει καλύτερο ‘’φάρμακο’’ για να θωρακίσουμε την υγεία ενός νεογνού, από το θηλασμό. Τα οφέλη του είναι πάρα πολλά τόσο για το νεογνό όσο και για τη μητέρα. Είναι όμως μια διαδικασία που χρειάζεται προσπάθεια τις πρώτες μέρες για να ‘’στηθεί’’. Και εδώ βέβαια ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος είναι μεγάλος. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τη νέα μητέρα να θηλάσει. Να τη βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Είναι δύσκολο και θέλει υπομονή!!

-Πρέπει να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης – χαλάρωσης για τη μητέρα; Και πως;

Φυσικά για την ηρεμία μιας μητέρας, ψυχικής και σωματικής πρέπει να υπάρχει ξεκούραση. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο να το πετύχει αυτό. Πιστεύω πως ο καταμερισμός των ευθυνών στο σπίτι, το μοίρασμα των υποχρεώσεων θα βοηθήσει.

-Προτείνετε ασκήσεις χαλάρωσης για το νεογνό που μπορεί με ευκολία μια μητέρα να κάνει χωρίς κίνδυνο στο παιδί της;

Δεν γνωρίζω συγκεκριμένες ασκήσεις χαλάρωσης, αλλά η αγκαλιά μητέρας-νεογνού και ο θηλασμός είναι η καλύτερη άσκηση!!

-Ποια συμβουλή θα δίνατε στις μητέρες και τις εγκυμονούσες αυτό το διάστημα ώστε να μην πανικοβληθούν λόγω του covid 19 αλλά να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους;

Ηρεμία. Να χαλαρώσουμε στο σπίτι μας όσο το επιτρέπει η δουλειά μας, να αποφύγουμε κόσμο και μετακινήσεις. Σωστή υγιεινή, σωστή διατροφή. Όχι άσκοπες μετακινήσεις σε νοσοκομεία και γιατρούς. Οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, κανείς μας δεν ξέρει τι θα γίνει ή τι πρέπει να γίνει, απλά να ακολουθούμε πιστά τους ειδικούς, να σεβόμαστε τους ‘’κανόνες’’ που ορίζουν για την κάθε περίσταση. Ο καθένας μας σαν μονάδα μπορεί να βοηθήσει το σύνολο, μόνο όταν συνεργάζεται. Μη σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά για όλη την ανθρωπότητα!

Πολύτιμες οι συμβουλές σας κ.Τανή. Ευχαριστούμε πολύ. Μακάρι όλοι μας να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδο αναίμακτη.

Bάια Λαμπροπούλου

Μοιραστείτε την είδηση