Η δυναμική των αρωματικών εναλλακτική για τη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Ξεκινά την Παρασκευή η έκθεση για τα αρωματικά, φαρμακευτικά φυτά και τα μανιτάρια στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κλάδου.
Την ιδέα της έκθεσης, που ξεκίνησε πέρυσι, είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε  ανέφερε ότι «η οργανωτική επιτροπή και η Περιφέρεια πιστεύουν η δεύτερη κλαδική έκθεση θα γίνει θεσμός και θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία». Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, μέσα από συντονισμένες δράσεις η Δυτική Μακεδονία θα γίνει επίκεντρο των εξελίξεων στην επιστημονική έρευνα, την παραγωγή γνώσης γύρω από τον κλάδο, αλλά και δεδομένων γύρω από την αγορά και την οικονομία.
Ο κ. Κασαπίδης στάθηκε στο γεγονός ότι τα αρωματικά φυτά μπορούν να είναι η βασική εναλλακτική προοπτική για τη Δυτική Μακεδονία, ενόψει της κρίσιμης περιόδου που θα διανύσουμε, επισημαίνοντας ότι «ο κλάδος έχει εφαρμογή σε τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά και μια τεράστια προοπτική και εκπληκτική δυναμική που θέλουμε να δώσουμε εδώ στη Δυτική Μακεδονία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το ΕΒΕ, την ΑΝΚΟ και την αυτοδιοίκηση». Τέλος ο Περιφερειάρχης είπε ότι το επιστέγασμα θα είναι πιστοποιημένα προϊόντα που θα δείχνουν την υπεροχή τους στις αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω από 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων αρωματικών φυτών βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου καλλιεργούνται 18.500 στρέμματα.
«Συνεχίζουμε πιο δυναμικά για να καταστήσουμε την περιφέρειά μας κέντρο φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Να αναδείξουμε τις ευκαιρίες στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία στους ανθρώπους του κλάδου και ειδικά στους νέους να συζητήσουν και να μάθουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Νίκος Σαρρής.
Στην έκθεση θα συμμετέχουν πάνω από τριάντα εκθέτες, ενώ πολλές θα είναι και οι επιχειρηματικές συναντήσεις που θα γίνουν, όπως ανέφερε εκ μέρους της ΑΝΚΟ ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Μάλιστα, στο Leader υπάρχουν 10 προτάσεις, 3 υφιστάμενες και 7 νέες που διαμορφώνουν νέες προοπτικές καθετοποίησης.
«Δημιουργείται μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που παράγουν και μεταποιούν αρωματικά προϊόντα, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη» είπε ο γραμματέας του ΕΒΕ Ευθύμιος Χασιώτης.
Υποστηρικτής στην εκδήλωση είναι ο Δήμος Κοζάνης, που όπως ανέφερε ο διευθυντής τοπικής οικονομικής ανάπτυξης Γ. Μπιλιώνης είναι δεσμευμένος να συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις.
Η έκθεση εκτός των αρωματικών φυτών θα είναι και για τα μανιτάρια και έχει πανελλαδικό ενδιαφέρον είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Βαβλιάρας, που επισήμανε ότι έχει σημασία να γίνεται στη Δυτική Μακεδονία η μεταποίηση και η τυποποίηση.
Σωκράτης Μουτίδης

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση