Η Δυτική Μακεδονία μας ενώνει και πρέπει να πάμε μπροστά όλοι μαζί Του Χάρη Κάτανα

3 Min Read

Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά. Ας προσέχουμε τις εύκολες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια. Επιβεβαιώνεται δυστυχώς, η κριτική που ασκούμε σε σχέση με τον τρόπο που ο Περιφερειάρχης αντιλαμβάνεται την δημιουργία των θέσεων εργασίας με ρεαλιστικούς όρους στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Οι πολιτικές φαντασιώσεις δε χωράνε πλέον σε μια κοινωνία που παρακμάζει κοινωνικά και οικονομικά, ειδικά από αιρετούς της αυτοδιοίκησης που καθήκον τους είναι να γνωρίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας μας καλύτερα από τον καθένα και να «βάζουν πλάτη» για αυτή όπου και όποτε χρειαστεί.

Μια ακόμη αρνητική πρωτιά για τη Δυτική Μακεδονία μας, άλλωστε τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Τη μεγαλύτερη σε ποσοστό μείωση πληθυσμού σε ολόκληρη την επικράτεια σύμφωνα με την απογραφή του 2021, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που φτάνει το 10,1% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία κυμαίνεται στο 3,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 255.056 άτομα μειωμένος κατά 10,1% σε σύγκριση με την απογραφή του 2011 που είχε 283.689 άτομα. Οι άνδρες είναι 126.711 από 141.779 και οι γυναίκες 128.345 από 141.910. Πρώτοι όμως δυστυχώς είμαστε και στην ανεργία με ποσοστό 20% μέσα από επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες και στους νέους που απέμειναν στον τόπο μας.

- Advertisement -

Αντιλαμβανόμαστε πλέον πως, είτε δεν έχουν τη πολιτική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το μείζον θέμα της ανεργίας, είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στον τόπο μας. Αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών και των ανύπαρκτων στην ουσία διεκδικήσεων, είναι πως παραμείνει παντελώς αναξιοποίητος κάθε παραγωγικός ιστός στη Δυτική Μακεδονία με τους συνανθρώπους μας, κατά κανόνα νέους, να συνεχίζουν να φεύγουν προς αναζήτησή εργασίας. Ταυτόχρονα η απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά κονδύλια στην Περιφέρειά μας, παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κοινωνία μας δεν αντέχει περισσότερους πολιτικούς πειραματισμούς σε βάρος της. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας και αντίληψης των πραγμάτων είναι πλέον επιβεβλημένη. Στα θετικά της εποχής βέβαια, είναι και η πρόθεση πολλών νέων προσωπικοτήτων της περιοχής μας όπου ανησυχούν και θέλουν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα με κοινό πολιτικό παρονομαστή «τον τόπο μας».

Ας μην ξεχνάμε πως η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται μόνο απ’ αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά περισσότερο από το πώς αντιδρούμε και πως διαχειριζόμαστε εμείς αυτά που μας συμβαίνουν. Η Δυτική Μακεδονία μας ενώνει και πρέπει να πάμε μπροστά όλοι μαζί!

Μοιραστείτε την είδηση