Η Κοζάνη πληρώνει για άλλη μια φορά το «μάρμαρο»

5 Min Read

Τι σημαίνει και τι οδήγησε στην μείωση της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο από το 6% στο 1%

Του Σωκράτη Μουτίδη

Κινητικότητα, κατόπιν εορτής, έχει προκαλέσει η μείωση της χρηματοδότησης από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το σημερινό Πράσινο Ταμείο, από το 6% στο 1% με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε στις 31/12/2020 από τον απερχόμενο Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Μια μέρα μετά την αποκάλυψη της είδησης, όπως έγραψε σχετικά ο «Χ» στις 6 και 7 Ιανουαρίου, οι επιστολές και φωνές διαμαρτυρίας ξεκίνησαν να.. ταξιδεύουν προς την Αθήνα.

Η μείωση της χρηματοδότησης είναι ένα ακόμη χτύπημα στην περιοχή η οποία την ώρα που βρίσκεται σε ένα διαρκές lockdown από τις 16 Οκτωβρίου λόγω κορωνοϊού με κλειστά καταστήματα (ούτε καν click away) και στην δύνη της απολιγνιτοποίησης, δέχεται από το πουθενά μια ακόμη «σφαλιάρα».

 

Σε τι ποσό μεταφράζεται το ποσοστό που μειώθηκε

Για να μιλήσουμε με αξία χρήματος να πούμε πως ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει 60 εκ. ευρώ για 3 χρόνια (δηλαδή 20 εκ. τον χρόνο), λόγω της αύξησης των τιμών δικαιωμάτων το 6% που δόθηκε τελικά αντιστοιχούσε σε 30 εκ. ευρώ τον χρόνο. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι ενώ το μέτρο θεσπίστηκε το 2018 από την προηγουμένη κυβέρνηση, την ΚΥΑ για τη διοχέτευση του 6% στις λιγνιτικές περιοχές το 2019 την υπέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης. Δυστυχώς όμως με την ΚΥΑ που νομοθετήθηκε και υπογράφτηκε από τον απερχόμενο Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στην κυριολεξία στην εκπνοή του 2020 και εν μέσω κορωνοϊού, σημαίνει πως η περιοχή υπολογίζεται να πάρει περίπου 5 εκ. ευρώ., δηλαδή απώλεια της τάξης τω 25-26 εκ. ευρώ για το 2020.

Τα χρήματα αυτά απευθύνονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές ή και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν εδώ με στόχο την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Οι δράσεις δύναται να αφορούν και σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα/Πανεπιστήμια και προβλέπεται πως τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός ενός έτους μεταφέρεται για χρήση στα επόμενα έτη μέχρι να εξαντληθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα παραπάνω ποσά για τα έτη 2018 και 2019, ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στην τοπική κοινωνία που τόσο ανάγκη τα έχει γιατί βιώνει στο πετσί της την απολιγνιτοποίηση και την δραματική μείωση του ΑΕΠ της και χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση για να ανακάμψει, ειδικά τώρα που ο κορωνοϊός έχει «επικαθίσει» και γονατίσει την αγορά.

 

Η έλλειψη πίεσης από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής οδήγησε την μείωση

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δημιουργήθηκε μετά από πολλές και αφόρητες πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 από την σύσσωμη, τότε, τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο (ΤΕΕ, Βουλευτές, ΜΚΟ ακόμη και ΓΕΝΟΠ). Όλοι αυτοί οι φορείς συνεργάστηκαν στο θέμα της μετάβασης παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να είχαν. Ο «Χ» είχε φιλοξενήσει στα φύλλα του ρεπορτάζ με αντικείμενο τις συνεχείς συναντήσεις των εκπροσώπων της περιοχής στο Υπουργείο Ενέργειας με Υπουργό τον Σωκράτη Φάμελο που οδήγησαν στην εξαγγελία της δημιουργίας του συγκεκριμένου Ταμείου δεδομένου ότι τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δεν επαρκούν για την ανάκαμψη της περιοχής. Μάλιστα η εξαγγελία έγινε στην Κοζάνη και στην αίθουσα «Κοβεντάρειο» και οι τοπικοί φορείς την υποδέχτηκαν με θερμότητα.
Όλες αυτές οι διακομματικές πιέσεις την περιόδου εκείνης, δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν με τις νέες δημοτικές αρχές και την περιφέρεια. Υπήρξαν μόνο μεμονωμένες επαφές δημάρχων και περιφερειάρχη με τον κ. Χατζηδάκη. Οι μηδαμινές λοιπόν πιέσεις του πολιτικού προσωπικού της περιοχής, έδωσαν χώρο στους «ανταγωνιστές» (βιομηχανίες και ΑΠΕ) και οδήγησαν στην συγκεκριμένη μείωση που για άλλη μια φορά θα την πληρώσει η Δυτική Μακεδονία.
Μόνη λύση για να αρθεί αυτή η αδικία, είναι να λειτουργήσει και πάλι ως «γροθιά» το πολιτικό προσωπικό της περιοχής και να πιέσει διακομματικά τον νέο Υπουργό Ενέργειας και την Κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικηθούν πόροι που θα εισρέουν με σταθερότητα και συστηματικότητα στην περιοχή και όχι αποσπασματικές κινήσεις με επιστολές διαμαρτυρίας και επαφές κατόπιν εορτής.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση