Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να καταστεί πρότυπο δίκαιης μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης

5 Min Read

Άρθρο του ευρωβουλευτή Σάκη Αρναούτογλου αποκλειστικά για το «Χ»

Η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή με πλούσια ιστορία και φυσικό κάλλος, βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση μετάβασης. Η στροφή προς μια πιο πράσινη οικονομία, η οποία σηματοδοτείται από το κλείσιμο των λιγνιτικών ορυχείων, φέρνει σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ταυτόχρονα ανοίγει νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζει καίριο ρόλο, παρέχοντας απαραίτητους πόρους με σωστή διαχείριση και χρήση όμως για την υποστήριξη της περιοχής στην προσπάθειά της να επανακαθορίσει το παραγωγικό της μοντέλο.

- Advertisement -

Η νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ακόμη πιο ουσιαστική στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι το ΤΔΜ αξιοποιείται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να υλοποιηθούν βιώσιμα έργα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσβαση στους πόρους:

Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα των διαδικασιών για την πρόσβαση στους πόρους του ΤΔΜ. Η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση της ενημέρωσης και της υποστήριξης προς τους δυνητικούς δικαιούχους, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι απαραίτητες.

Στόχευση σε στρατηγικούς τομείς:

Η αξιοποίηση των πόρων του ΤΔΜ οφείλει να εστιάσει σε στρατηγικούς τομείς που μπορούν να προσδώσουν στην περιοχή ανθεκτικότητα και δυνατότητες ανάπτυξης. Η πράσινη ενέργεια, ο αγροτουρισμός, η βιομηχανία τροφίμων, η ψηφιακή τεχνολογία και η πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν μερικά από τα πεδία στα οποία η Δυτική Μακεδονία διαθέτει σημαντικό δυναμικό.

Συνεργασία και συμμετοχή:

Η επιτυχία της μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία προϋποθέτει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε επανειλημμένα εκφράσει σοβαρές κριτικές σχετικά με τον χειρισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία. Ο συγκεντρωτικός έλεγχος και η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης στην διαχείριση της μετάβασης από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή. Εκ μέρους της κυβέρνησης υπήρξε έλλειψη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και αδυναμία εφαρμογής ενός περιφερειακού χωροταξικού σχεδίου. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούν την περιοχή στο χείλος της καταστροφής. Έχουμε μεγάλη απώλεια του τοπικού ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επενδύσεις και ανάπτυξη στην περιοχή, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας βιώνουν αβεβαιότητα και οικονομικές δυσκολίες, με τις υποδομές και τις αποκαταστάσεις εδαφών να μην προχωρούν όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Αντί η Δυτική Μακεδονία να γίνει μια Περιφέρεια πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση οδηγείται σε εγκατάλειψη και μαρασμό. 

Ενίσχυση της εξειδίκευσης:

Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Η ενίσχυση της εξειδίκευσης στους τομείς στους οποίους η Δυτική Μακεδονία καλείται να εστιάσει, όπως η πράσινη τεχνολογία και η ψηφιακή οικονομία, είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Προώθηση της καινοτομίας:

Η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από τη θέση μου στην Ευρωβουλή θα εργαστώ για την προώθηση πολιτικών που θα στηρίζουν την περιοχή στην πορεία της προς την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η επιτυχία του ΤΔΜ στη Δυτική Μακεδονία θα αποτελέσει όχι μόνο ένα σημαντικό βήμα για την περιοχή, αλλά και ένα παράδειγμα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της μετάβασης προς μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία.

Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να καταστεί πρότυπο δίκαιης μετάβασης και βιώσιμης ανάπτυξης αντανακλώντας τη φιλοδοξία της περιοχής να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην νέα πράσινη εποχή της Ευρώπης. Θα πρέπει με την υποστήριξη του ΤΔΜ και τη σωστή καθοδήγηση, η Δυτική Μακεδονία να μπορεί να αναδειχθεί σε ένα επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς οι περιφέρειες μπορούν να μεταμορφωθούν και να ευημερήσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Σάκης Αρναούτογλου, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

Μοιραστείτε την είδηση