Η Δυτική Μακεδονία είναι ανάμεσα στις 3 Περιφέρειες της Ευρωπαικής Ένωσης που εντάχθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της πλατφόρμας μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το θέμα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης και οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας Λευτέρης Ιωαννίδης και Σάββας Ζαμανίδης, οι οποίοι πριν λίγες μέρες βρέθηκαν στο Στρασβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης της πλατφόρμας μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο.
Η πλατφόρμα στοχεύει στην ενίσχυση νέων δεξιοτήτων, στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα καλύψει ζητήματα δομικών αλλαγών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών, της οικολογικής καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών άνθρακα.
Αφορά ένα σημαντικό αριθμό Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα:
11 χώρες
42 Περιφέρειες και
240.000 εργαζόμενους εκ των οποίων 180.000 στα ορυχεία άνθρακα – λιγνίτη και 60.000 στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια
Πως όμως θα υλοποιηθεί η κοινή Ευρωπαϊκή στρατηγική;
Το έργο της πλατφόρμας θα υλοποιηθεί, σε πρώτη φάση, μέσω Ομάδων Εργασίας . Οι Ομάδες Εργασίας θα είναι:
«Οικονομία μετά τον Άνθρακα και Δομικές Αλλαγές», η οποία θα αντιμετωπίσει ζητήματα, στρατηγικές και έργα για την οικονομική διαφοροποίηση των ανθρακοφόρων περιοχών και
«Οικολογική Καινοτομία και Προηγμένες Τεχνολογίες Άνθρακα», η οποία θα αντιμετωπίσει στρατηγικές και έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και τεχνολογίες που είναι συμβατές με το μακροπρόθεσμο όραμα της απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Παράλληλα η Κοινότητα εργάζεται, σε πιλοτική βάση, με ένα μικρό αριθμό Περιφερειών για το σχεδιασμό και την επιτάχυνση της διαδικασίας οικονομικής διαφοροποίησης και τεχνολογικής μετάβασης μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας, ανταλλαγής πληροφοριών και προσαρμοσμένου διαλόγου για χρηματοδοτήσεις, προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η αρχή γίνεται από τρεις χώρες (Σλοβακία, Πολωνία, Ελλάδα) και συγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Περιφέρειές τους που είναι η Triecin, η Silesia και η Δυτική Μακεδονία, κατόπιν προεργασίας και πρωτοβουλιών που ήδη πήραν. Καθώς οι Ομάδες Εργασίας θα προχωρούν στο έργο τους, η εμπειρία αυτή θα διαχυθεί στο σύνολο της πλατφόρμας των συμμετεχουσών Περιφερειών.
Οι πρώτες συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις 26-27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στην τοποθέτηση του συνεχάρη την πρωτοβουλία των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας και τις επιτόπου επαφές τους στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΕΤΑ και την ΑΝΚΟ, για τη διαμόρφωση της αναγκαίας τεκμηρίωσης και στρατηγικής προσέγγισης.
«Την πρωτοβουλία αυτή την στηρίξαμε και συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε με ενεργό τρόπο. Με την πρωτοβουλία και με όσα ακολούθησαν, η Δυτική Μακεδονία έκανε δυναμική παρουσία στο χάρτη των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρώπης και αποτελεί πεδίο εφαρμογής μελλοντικών επιδεικτικών πολιτικών».
Πριν από την επίσημη εκδήλωση, στις 11 Δεκεμβρίου 2017, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργανώθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ Περιφερειακών και Αυτοδιοικητικών Αρχών της Ευρώπης που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά αντίστοιχα της Περιφέρειάς μας. Τα κρίσιμα ερωτήματα «με λιγνίτη τι;» και «μετά το λιγνίτη τι;» διαμόρφωσαν το περίγραμμα της συζήτησης και το πλαίσιο της προτεινόμενης συνεργασίας.
Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης «στο πλαίσιο της συνάντησης προτρέψαμε τους συμμετέχοντες σε κοινή δράση τονίζοντας ότι, «ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας ακόμη και κοινές δομές τεχνοκρατικής υποστήριξης, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τις επερχόμενες προκλήσεις για τις περιοχές μας, μετατρέποντας τις απειλές σε αναπτυξιακές ευκαιρίες». Προσκαλέσαμε επίσης τους παριστάμενους στη δημιουργία ενός δικτύου, στο οποίο θα συμμετέχουν Ευρωπαϊκές περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ορυχεία άνθρακα και λιγνίτη, καθώς και για μια επόμενη συνάντηση στη Δυτική Μακεδονία με συγκεκριμένη ατζέντα και στόχο την ενίσχυση των Περιφερειών μας με την εδραίωση του δικτύου συνεργασίας.
Για το στόχο και τις διαδικασίες του συνολικού εγχειρήματος υπάρχει απόλυτη συμφωνία στη βάση της κοινής αντίληψης και θέσης των αυτοδιοικητικών και επιστημονικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας για το μέλλον της περιοχής».
Ο κ. Καρυπίδης κατέληξε πως «όπως γίνεται κατανοητό η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ένας παρατηρητής των εξελίξεων σε μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν αλλά ενεργά συμμετέχουσα και συνδιαμορφωτής για έναν τομέα που έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία, στην οικονομία και στο μέλλον της περιοχής μας.
Στέρεη βάση για ενίσχυση της παρουσίας και των απόψεών μας αποτελεί η συναντίληψη των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας για κοινή πορεία και προοπτική μέσα από ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία, τους οποίους και ευχαριστώ».
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συγκεκριμένη εξέλιξη εκφράζοντας όμως και την ανησυχία τους για τη δύσκολη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Μοιραστείτε την είδηση