Η Δυτική Μακεδονία θα πληρώσει ακριβά το μάρμαρο της απολιγνιτοποίησης

3 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Θέμα ενεργειακής ασφάλειας θα έχει πολύ πιθανόν η χώρα μετά το 2023, όπως προκύπτει απο μελέτη του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη.
Ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να απολιγνιτοποιήσει τη χώρα και να την κάνει εξαρτημένη από εισαγόμενα καύσιμα είναι ένα τεράστιο ζήτημα που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, τόσο στη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, αφού σχέδιο και πρόβλεψη δεν υπάρχει και τα χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πολύ λίγα.
«Όποιος παρακολουθεί τη συζήτηση βλέπει την μεγάλη αγωνία που υπάρχει για το αν όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν και να υπάρχει ένα αποτέλεσμα δίκαιης μετάβασης, κάτι που προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί. Η έκκληση του πρωθυπουργού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καταλαβαίνουν όλοι ότι αναφέρεται σε μια απόφαση για πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2023 και όχι το 2028, γιατί αν μιλάμε μόνο για μια μονάδα μετά το 2023, τότε ασφαλώς δεν μιλάμε για παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη» λέει ο κ. Αδαμίδης.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου με τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά και σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη καταγράφηκε η αγωνία του υπουργείου για το αν μπορεί να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της δίκαιης μετάβασης.
Επισημάνθηκε δε, πως τα 7 δις του Ταμείου που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια σε 42 ευρωπαϊκές περιφέρειες είναι πολύ λίγα για την Ελλάδα, την ώρα που άλλες περιφέρειες της Γερμανίας και της Πολωνίας θα συνεχίσουν να δουλεύουν με την λιγνιτική ενέργεια για την επόμενη 15ετία σε αντίθεση με τη χώρα μας που κλείνει τους σταθμούς το 2023.
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της ανησυχίας των δήμων για τις τηλεθερμάνσεις και της «αποδοχής από την πλευρά τους ότι δεν θα υπάρχει λιγνιτική παραγωγή», αφού πλέον στρέφονται σε άλλες πηγές ενέργειας. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους κατοίκους περιοχών με τηλεθερμάνσεις ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι αυξήσεις στις θερμικές μονάδες θα είναι δεδομένες.
Ο κ. Αδαμίδης υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως Κοζάνη, Πτολεμαίδα, Αμύνταιο και Φλώρινα θα συρρικνωθούν τόσο όσο τη δεκαετία του 1970 και απόρησε με το «μούδιασμα» των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης που ενώ «βλέπουν το κακό να έρχεται» δεν κάνουν τίποτα.
«Το σύνολο του πολιτικού κόσμου δεν έχει αντιληφθεί τι θα συμβεί» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, προσάπτοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «δεν έχουν το ανάστημα να αντισταθούν σε μια τέτοια επιλογή της κυβέρνησής τους, άρα μοιραία θα αποδεχτούν ότι θα έρθει».

Μοιραστείτε την είδηση