Η Egnatia Aviation ανοίγει τα φτερά της σε νέο χώρο στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας- Στα αεροσκάφη της Iraqi Airways οι 63 πιλότοι που εκπαιδεύτηκαν στην Κοζάνη από το 2018

3 Min Read

Στην κρατική αεροπορική εταιρεία του Ιράκ Iraqi Airways εργάζονται από τις αρχές Δεκέμβρη οι πρώτοι 63 πιλότοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στην βάση της Egnatia Aviation στην Κοζάνη το 2018. Μετά τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και την εκπαίδευση στον τύπο του αεροσκάφους που ακολούθησε, οι 63 Ιρακινοί, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στην Κοζάνη, κάθονται πλέον στην θέση του συγκυβερνήτη των αεροσκαφών των Ιρακινών αερογραμμών.

Πρόκειται για τους νέους σπουδαστές, τότε, που αγκάλιασε όλη η πόλη. Επικεφαλής της πρώτης ομάδας ήταν ο Άχμεντ Αζίνα, ο οποίος ολοκλήρωσε και αυτός τις σπουδές και πραγματοποιεί πλέον το όνειρό του πετώντας στους ουρανούς. Οι υπόλοιπο 62 συνάδελφοί του έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κοζάνη και έδωσαν την σκυτάλη στις υπόλοιπες σειρές εκπαίδευσης. Δυστυχώς, ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει μειωθεί δραματικά μιας και λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσαν νέες σειρές να εκπαιδευτούν. Σημαντικότερος όμως λόγος για την μείωση αυτή είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία με το αεροδρόμιο «Φίλιππος» της Κοζάνης, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει στο 100% την επιθυμητή πτητική δραστηριότητα.

- Advertisement -

«Χτίζει» για 40 χρόνια την οργανωμένη της βάση στον Αμυγδαλεώνα

Για την Egnatia Aviation ανοίγονται πλέον νέοι και πιο καθαροί, από αυτούς της Κοζάνης, ουρανοί. Από προχθές η εταιρεία είναι και επίσημα ο ενοικιαστής του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα έξω από την Καβάλα. Μετά από διαγωνισμό, η εταιρεία κέρδισε την παραχώρηση του χώρου για 40 χρόνια και είναι έτοιμη να αναπτύξει εκεί μια πλήρως καθετοποιημένη και άκρως οργανωμένη σχολή εκπαίδευσης πιλότων και όχι μόνο.

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον της βάσης της Κοζάνης δεν μπορεί να το ξέρει κανείς παρά μόνο τα στελέχη της εταιρείας. Το γεγονός πως ο αριθμός των εκπαιδευόμενων στην Κοζάνη ολοένα και μειώνεται και δεν ανανεώνεται σε συνδυασμό με τα προβλήματα και τις συγκρούσεις, πολλές φορές, που υπάρχουν με το προσωπικό του αεροδρομίου «Φίλιππος» είναι ίσως κακοί οιωνοί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν η εταιρεία αποχωρήσει από την Κοζάνη, θα ναι ένα μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία, ειδικά ενόψει απολιγνιτοποίησης, αφού μια ιδιωτική επένδυση, η οποία μετά από κόπο ήρθε στην περιοχή, θα αποχωρήσει χωρίς να έχει τύχει της στήριξης που χρειάζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία.

Σωκράτης Μουτίδης-  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση