Η Ειδική Αγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο της Εκπαίδευσης(;), του Αθανάσιου Κωτούλα*

2 Min Read

Δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πολλοί μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, περιμένουν υπομονετικά την πολυπόθητη υποστήριξη και ικανοποίηση/κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, περιμένουν τους δασκάλους τους.

Στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Κοζάνης, οι σημαντικές ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των μαθητών, στις οικογένειές τους, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του σχολικού προγράμματος.

Είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα και επιτακτική η ανάγκη για προσλήψεις εκπαιδευτικών τώρα, όταν οι ανάγκες αφορούν τόσο σε παράλληλη στήριξη (Π.Σ.) και τμήματα ένταξης (Τ.Ε.), όσο και σε ειδικά σχολεία (ΣΜΕΑΕ). Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά την παράλληλη στήριξη οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά οδυνηρές για τις οικογένειες των εν λόγω μαθητών, καθώς αναγκάζονται να επωμίζονται οι ίδιες το δυσβάσταχτο κόστος της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.

Σήμερα μαθητές με αναπηρίες ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες μένουν εκτός παράλληλης στήριξης, γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών των μαθητών. Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να θωρακιστεί η ειδική παρεχόμενη αγωγή και να επιτελέσει τον ρόλο της, που δεν είναι άλλος παρά η ισότιμη αντιμετώπιση και η δυνατότητα να έχουν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ίσες ευκαιρίες για ολόπλευρη ανάπτυξη.

*Ο κ. Αθανάσιος Κωτούλας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση