Η εικόνα μας

2 Min Read

Ο γιος ενός φοιτητή μου στη Θεσσαλονίκη, που είναι φοιτητής στην Κοζάνη (στην εποχή της δια βίου μάθησης συνηθίζεται γονείς και παιδιά να είναι ταυτόχρονες φοιτητές) μόλις έμαθε την καταγωγή μου, μου είπε με φανερό θαυμασμό ότι εντυπωσιάστηκε από την οδική συμπεριφορά των Κοζανιτών. Πρόσθεσε, όμως, και πόσο μεγάλη «μαγκιά» βρήκε το γεγονός ότι η Κοζάνη έκοψε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που τα άκουγα όλα αυτά. Τόσο ο σεβασμός στους πεζούς και η ψυχραιμία στους δρόμους, όσο και η καθαριότητα είναι στοιχεία που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη στην πόλη μας. Μου άρεσε, όμως, που ανέφερε και το κάπνισμα με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια των ανθρώπων της πόλης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης.
Είχα ανάγκη να τα ακούσω, γιατί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το branding της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας συνδέεται με τη «μαυρίλα» των εργοστασίων και την ασχήμια του αστικού ιστού της.
Μου άρεσε, λοιπόν, που άκουσα ανθρώπους να ξεχωρίζουν μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται. Να αντιλαμβάνονται την Κοζάνη και τους Κοζανίτες ως πολιτισμένους ανθρώπους με σεβασμό στους γύρω τους, καθώς το να δημιουργήσεις μια κουλτούρα σεβασμού είναι πολύ μεγαλύτερη επιτυχία απ’ οποιαδήποτε άλλη κληρονομιά.
Iωάννα

Μοιραστείτε την είδηση