Η έκδοση των Πρακτικών του Γ΄ Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας, του Χαρίτωνα Καρανάσιου

3 Min Read

Πριν κλείσει ένας χρόνος από το Γ΄ Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας, το οποίο διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη Κοζάνης με την επιστημονική υποστήριξη της Εταιρείας Δυτικομακεδονικών Μελετών (Κοζάνη 7-9 Δεκεμβρίου 2018), εκδόθηκαν ήδη (εδώ και δύο εβδομάδες) τα Πρακτικά του Συνεδρίου. Το Γ΄ Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας υπήρξε το μεγαλύτερο στην Κοζάνη ως προς τις συμμετοχές, γεγονός που αποτυπώνεται και στον όγκο των Πρακτικών, αλλά και το υψηλότερο επιστημονικά. Ο τόμος των Πρακτικών περιέχει σε 820 σελίδες 44 επιστημονικές εργασίες, καθώς και ένα CD-ROM με εικόνες από χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης Κοζάνης και της Ι. Μ. Ζάβορδας, το οποίο επιμελήθηκε ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου κ. Αγαμέμνων Τσελίκας.
Ο τόμος των Πρακτικών «Η Κοζάνη και η περιοχή της από τους Βυζαντινούς στους Νεότερους Χρόνους» προωθεί περαιτέρω την έρευνα της τοπικής ιστορίας, περιέχοντας νέα στοιχεία για την Κοζάνη και την περιοχή της. Ο νέος τόμος προστίθεται στους άλλους δύο τόμους Πρακτικών των Α΄ και Β΄ Συνεδρίων, ώστε πλέον να έχει δημιουργηθεί σοβαρή ιστοριογραφική παράδοση με πρωτοβουλία του Δήμου Κοζάνης και της Βιβλιοθήκης. Για τη διοργάνωση του Γ΄ Συνεδρίου αλλά και την έκδοση των Πρακτικών ανήκει έπαινος στη δημοτική αρχή επί Λ. Ιωαννίδη (2014-2019), και κυρίως βέβαια στη διοίκηση της Βιβλιοθήκης, όπως επίσης για τα Πρακτικά Α΄ και Β΄ Συνεδρίων στη δημοτική αρχή επί Π. Κουκουλόπουλου (1997) και Λ. Μαλούτα (2014).
Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια, ώστε κάθε δημοτική αρχή να διοργανώνει στην πενταετή θητεία της το επόμενο Συνέδριο. Όσον αφορά τον τόμο των Πρακτικών των Συνεδρίων, θα πρότεινα να αναρτώνται στο διαδίκτυο (έχει γίνει για το Β΄ Συνέδριο) μετά από παρέλευση ενός έτους, ίσως στον ιστότοπο της Βιβλιοθήκης. Πέραν όμως της διοργάνωσης Συνεδρίων και της έκδοσης Πρακτικών, το βασικότερο όλων σε σχέση με την τοπική ιστορία είναι η μελέτη των εκδόσεων από τους αναγνώστες. Κατά την τελευταία 20ετία έχουν εκδοθεί αρκετές σοβαρές μελέτες για την ιστορία της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αν το κοινό της πόλης και της περιφέρειας δεν «ρίχνει και καμιά ματιά» σε ό,τι εκδίδεται και οι εργασίες «μένουν στο συρτάρι», τότε δεν έχει νόημα να διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης Συνέδρια και Ημερίδες.
Η Κοζάνη, σε σχέση με άλλους νομούς, διαθέτει αρκετούς ερευνητές της ιστορίας, αλλά και πλήθος αρχείων καθώς και προϋπάρχουσα βιβλιογραφία, ώστε η προώθηση της έρευνας για την τοπική ιστορία να στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Αρκεί βέβαια να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από το αναγνωστικό κοινό.

 

Μοιραστείτε την είδηση