Οι Έλληνες ευρωβουλευτές μιλούν απο το Στρασβούργο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

3 Min Read


Το θέμα, μεταξύ άλλων, της ονομασίας των Σκοπίων και οι θέσεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών στο ζήτημα καταγράφονται στις συνεντεύξεις που πραγματοποιούνται από τους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου.
Οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις γίνονται για λογαριασμό της τηλεόρασης του Flash και της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.kozani.tv και θα αναδημοσιευτούν από στο «Χρόνο».
Παπαδημούλης: 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία»
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας για την γραμμή που ακολουθεί η Κυβέρνηση στο θέμα και για τους χειρισμούς της δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η χώρα και ο Τσίπρας είναι να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα ηττήθηκε ο εθνικιστής Γκρουέφσκι και υπάρχει ένας πιο λογικός και πιο μετριοπαθής Πρωθυπουργός ο Ζάεφ. Και η λύση που επιδιώκει η Κυβέρνηση είναι να κάνει πράξη αυτό που προσπάθησε και δεν κατάφερε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992 με τον Γκριγκόροφ και που προσπάθησε και δεν κατάφερε το 2007 – 2008 ο Κώστας Καραμανλής, αυτό που λέμε «εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου», σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό «έναντι όλων». Γιατί δεν το κατάφερε ο Μητσοτάκης; Για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί τον έριξε ο Σαμαράς. Και τι έγινε σε αυτά τα 25 χρόνια που δεν λύθηκε το πρόβλημα; 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το όνομα «Μακεδονία» σκέτο! Δηλαδή το όλα ή τίποτα μας οδηγεί όσο περνάει ο χρόνος στο τίποτα».
Μαριάς: Να σταθούμε στις βάσεις του 1992
Από την άλλη ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς δήλωσε: «Εμείς πρέπει να σταθούμε στις βάσεις, οι οποίες οικοδομήθηκαν το 1992 και οι οποίες οδήγησαν σε μια απόφαση, η οποία ισχύει ακόμη και σήμερα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είναι η απόφαση της 27ης Ιουνίου του 1992 που έλεγε ότι η τότε ΕΟΚ θα αναγνώριζε τα Σκόπια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ τη λέξη «Μακεδονία». Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη δεν αλλάζει παρά μόνο αν συμφωνήσουμε, ισχύει ως οριστική λύση, και προσωρινά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τα Σκόπια ως FYROM.
Να σημειωθεί πως αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις με τους Ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Νότη Μαριά, Γιώργο Κύρτσο, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, Νίκο Ανδρουλάκη, Νίκο Χουντή και Στέλιο Κούλουγλου θα μεταδοθούν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης του Flash και την ιστοσελίδα www.kozani.tv και θα αναδημοσιεύονται από τον «Χρόνο».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση