Η ενεργειακή επάρκεια και οι εκτάσεις που δεσμεύονται για ΑΠΕ τα διακυβεύματα της απολιγνιτοποίησης

3 Min Read

Στην ενέργεια, την απολιγνιτοποίηση και τις επιπτώσεις της ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Κοζάνη, υπό τη διοργάνωση της Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία.
“Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη από άποψη προσέλευσης, αλλά και εισηγήσεων και βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα και για την κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και για την ηλεκτρική ενέργεια μετά την απολιγνιτοποίηση” ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ Στέφανος Πράσσος.
Σε ότι αφορά στο μέλλον των κινητοποιήσεων, ο κ. Πράσσος είπε ότι “μπαίνουμε σε μια περίοδο αγώνων, στους οποίους θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι”.
Ο εκ των εισηγητών της ημερίδας, Χρήστος Κολοβός, μηχανικός μεταλλείων – μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ και τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, μίλησε για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.
Μάλιστα, έδειξε και χάρτες με την προβλεπόμενη ανάπτυξη των ΑΠΕ, τονίζοντας ότι “οι εκτάσεις, οι οποίες δεσμεύονται, δημιουργούν φόβους για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή και αυτό που θα γίνει είναι ότι οι δεσμευμένες για την εξόρυξη εκτάσεις, θα διπλασιαστούν για τις ΑΠΕ”.
Σύμφωνα με τον κ. Κολοβό, οι περιοχές που θα επηρεαστούν πιο πολύ θα είναι η Γαλατινή και η Βλάστη. “Η Γαλατινή επηρεάζεται ήδη και σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρα. Γι’ αυτό και ο λιγνίτης αντικαθίσταται από το φυσικό αέριο που είναι ιδιαίτερα επισφαλές ως καύσιμο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας θα είναι στον αέρα”.
Για τα αμείλικτα στοιχεία που δείχνουν οι αριθμοί μίλησε ο μηχανικός Μίμης Σωτηρόπουλος. Ο κ. Σωτηρόπουλος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, τα συμπεράσματα των εργασιών της οποίας παρουσίασε το Δεκέμβριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Γιώτα Σταθά, εκ μέρους των διπλωματούχων μηχανικών ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ έκανε λόγο για παντελή έλλειψη σεβασμού στην περιοχή, ενώ τόνισε την ανάγκη να γίνει η συζήτηση στη βάση της αλήθειας. “Είναι μια διαδικασία που δεν προβλέπεται από κάποια ευρωπαική επιταγή, είναι μια πρωθύστερη επιλογή που μπορεί να έχει μόνο εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες”.
Τέλος, ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης ανέφερε ότι” όσο μπαίνουν οι ΑΠΕ η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει. Αυξάνονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”. Ο κ. Βατικιώτης περιέγραψε τον όρο “ενεργειακή φτώχεια” και τόνισε ότι η συζήτηση που διεξάγεται θα πρέπει να έχει επίκεντρο την ενεργειακή φτώχεια που θα φέρει η απολιγνιτοποίηση.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Μοιραστείτε την είδηση