Η ενεργειακή μετάβαση, αλλά και το come back του λιγνίτη βρέθηκαν στην ατζέντα του Delphi Economic Forum που διεξήχθη πριν μερικές μέρες στους Δελφούς. Τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιάτης, Κωστής Μουσουρούλης, Λάζαρος Μαλούτας και Θεόδωρος Θεοδουλίδης, διοργάνωσε το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου.
Διαμαντοπούλου: Ένα βήμα πίσω και δύο βήματα μπροστά
Κάνοντας την εισαγωγή στο θέμα, η πρώην Επίτροπος και πρώην βουλευτής Κοζάνης ανέφερε πως «η προετοιμασία δεν ήταν αυτή που έπρεπε και το ξέρουμε» και χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική, αλλά καθόλου εύκολη, που αφού αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε «εκλήφθηκε ως βίαιη απόφαση».
Επίσης, στάθηκε στην τωρινή συγκυρία και στην απρόσμενη επιστροφή του λιγνίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν κάναμε το αφιέρωμα δεν φανταζόταν κανείς πως όταν θα κάναμε τη συζήτηση στους Δελφούς, θα άνοιγαν οι μονάδες. Τα γεγονότα αλλάζουν την πολιτική. Είναι ρευστή η πραγματικότητα».
Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του σχεδιασμού λόγω της τρέχουσας συγκυρίας η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι η αλλαγή πλάνου έγινε, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί επάρκεια ισχύος και τόνισε ότι «θα πρέπει να αντιστρέψουμε αυτό που έλεγε ο Λένιν, δηλαδή να κάνουμε ένα βήμα πίσω με το άνοιγμα των εργοστασίων και δύο βήματα εμπρός για να επιταχύνουμε την υλοποίηση του σχεδίου, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να μείνουν και η περιοχή να έχει άλλο προσανατολισμό».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη απάντησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το σε ποιο καύσιμο θα πάμε, αφήνοντας πίσω το λιγνίτη, αλλά και πως θα παραμείνει η περιοχή στο κέντρο των νέων εξελίξεων. «Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε αυτό που προτείνει η κυβέρνηση και σε αυτό που κατανοεί ο πολίτης» είπε η κ. Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στον τρόπο που κοινωνείται το σχέδιο στους πολίτες.
Μανιάτης: Καφενείο το καφενείο πρέπει να ζητηθεί η συμμετοχή του κόσμου
Στην ερώτηση αν χρειαζόμαστε επιτάχυνση ή επιβράδυνση, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης απάντησε ότι «πρέπει να επιβραδύνουμε για να μη μείνει χωρίς ενέργεια ο Έλληνας πολίτης».
Τόνισε δε, ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ψευδοδιλλήματα και είτε-είτε, αφού θα προχωρήσουμε και με πράσινες μορφές ενέργειας και με αέριο. «Μικρότερη σημασία έχει η τεχνοκρατική πληρότητα και μεγαλύτερη σημασία το πως θα το υλοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Μανιάτης σχετικά με το πως θα γίνει η μετάβαση, ενώ χαρακτήρισε «προίκα» την πολιτική βούληση και τους πόρους.
Ο κ. Μανιάτης είπε πως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση αφήνουν λιγότερες θέσεις εργασίες από αυτές που φεύγουν και εστίασε στο ρόλο του Πανεπιστημίου στο θέμα της δια βίου μάθησης που θα δώσει στους ανθρώπους τα εργαλεία για να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της κοινωνίας, ο κ. Μανιάτης είπε πως «η μοναδική μέθοδος είναι να πας καφενείο το καφενείο».
Από την πλευρά του ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε στα γνωστά θέματα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και στα προγράμματα στήριξης που «τρέχουν» στην περιοχή. Ερωτηθείς από την κ. Διαμαντοπούλου για ιδιωτικές επενδύσεις είπε ότι περιμένει η επενδυτική κοινότητα να ανοίξει ο επενδυτικός νόμος.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ζήτησε να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση, μέσω τεχνικής βοήθειας, προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ρήτρα απολιγνιτοποίησης που πρέπει να περάσει σε όλες τις πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως τόνισε.
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, πως η απολιγνιτοποίηση έχει ήδη συντελεστεί, αλλά η πρόσφατη εξέλιξη με τους λιγνίτες είναι καλοδεχούμενη γιατί θα συμβάλει στην καλύτερη ψυχολογική προετοιμασία.
Για περισσότερα σχετικά με το αφιέρωμα του Δικτύου μπορείτε να δείτε εδώ: https://todiktio.eu/afieromata/1/
Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr