Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση το «κλειδί» για την ψυχική υγεία

8 Min Read

Με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας στην Κοζάνη

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συναντήθηκαν η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α., ο Δήμος Κοζάνης και οι φορείς της πόλης για να δείξουν κομμάτια από τη δουλειά τους και να «δηλώσουν παρόντες» στην κοινωνία. Όλοι μαζί, δυναμικά προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις και τις ανάγκες του σήμερα, δηλώνοντας ότι «μαζί» μπορούν να κάνουν περισσότερα.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η ψυχολόγος και υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Περιστέρα Καλαμάρα, υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό κομμάτι στην ψυχική υγεία είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η ενημέρωση καθώς μπορούν να προληφθούν πολλές διαταραχές αλλά και τραύματα που μπορεί να προκληθούν. «Αν κάποιος δεν είναι ευαισθητοποιημένος δεν μπορεί ούτε να βοηθήσει κάποιον άλλο, ούτε να βοηθηθεί ο ίδιος. Επομένως δεν θα έρθουν σε επαφή μαζί μας και κάπως θα χαθεί όλο αυτό» τόνισε η ίδια. Επίσης, σημείωσε πως μετά την περσινή επιτυχία του φεστιβάλ είδαν τεράστια διαφορά από τον κόσμο και τα αιτήματα τους «εκτοξεύθηκαν» ενώ κάτι ανάλογο αναμένουν και φέτος. Ένα ακόμη θετικό που αναγνώρισε η ίδια είναι οι συνεργασίες που έκαναν με τους υπόλοιπους φορείς καθώς και με το Δήμο Κοζάνης, που δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτή του φεστιβάλ. «Πιστεύουμε πως όσα περισσότερα χρόνια κάνουμε αυτή τη δράση, τόσο περισσότερος κόσμος θα έρχεται».

Συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν ακόμα «taboo» γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας αλλά σιγά σιγά ο κόσμος αρχίζει να τα ξεπερνάει και πλέον πηγαίνουν σε γιατρούς και κάνουν θεραπείες χωρίς να «στιγματιστούν». Κάποια από τα πιο συχνά φαινόμενα στην περιοχή μας είναι τα περιστατικά εκφοβισμού, οι κρίσεις πανικού, οι αγχώδεις διαταραχές και τα καταθλιπτικά επεισόδια σε διάφορες μορφές. «Υπάρχουν πολλά περιστατικά bullying και κρίσεων πανικού και βλέπουμε ότι πλέον οι γονείς αρχίζουν και φέρνουν τα παιδιά σε εμάς, γιατί παλιότερα αυτό δεν γινόταν. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνονται και τα περιστατικά με τις κρίσεις πανικού στα παιδιά. Γενικά υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν και ελπίζουμε να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί» κατέληξε η ίδια.

Ο ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Κοζάνης – Γρεβενών της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Αλέξης Καβαδάτος

Ο ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Κοζάνης – Γρεβενών της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Αλέξης Καβαδάτος τόνισε από τη μεριά του τη σημασία του φεστιβάλ και της αλληλεπίδρασης τους με τον κόσμο. Όπως ανέφερε είναι μια δράση που τους βοηθάει να καταφέρουν περισσότερα πράγματα μέσω της συνεργασίας τους με τους πολίτες και θα ήθελαν από την επόμενη χρονιά να είναι διήμερο και να το εμπλουτίσουν με περισσότερες δράσεις. Όσον αφορά για το «στίγμα» για την ψυχική υγεία ο κ. Καβαδάτος υπογράμμισε πως υπάρχει ακόμα και πάντα θα υπάρχει ένα είδος στίγματος αλλά το θετικό είναι πως μετά την πανδημία, ο κόσμος έχει αρχίσει να μιλάει, να ευαισθητοποιείται, να ζητά λύσεις και να ψάχνει βοήθεια.  

Στόχος του φεστιβάλ είναι η δημιουργία ενός δίαυλου επικοινωνίας και ενός διχτυού προστασίας και ενδυνάμωσης για όλους και η ευαισθητοποίηση όλων γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας. Θέλουν να φέρουν σε επαφή τον κόσμο της Κοζάνης και ειδικά τη νεολαία με τις υπηρεσίες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης.

Η Ευαγγελία Κάγλατζη, κοινωνική λειτουργός από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης στάθηκε στο βιωματικό εργαστήριο που έκαναν σε παιδιά Λυκείου με τίτλο «πέντε αντίδοτα για το στίγμα της ψυχικής ασθένειας». Η ψυχολόγος και σύμβουλος ψυχολογικής υποστήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισότητας Δώρα Μητλιάγκα, από τη μεριά της σημείωσε πως είναι μια δημόσια υπηρεσία και παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε γυναίκες που είναι θύματα βίας. Οι ίδιοι βρέθηκαν δεύτερη χρονιά στο φεστιβάλ για να ενημερώσουν τον κόσμο για το έργο και τις δράσεις τους.

Στο φεστιβάλ με τίτλο «Let’s get together» υπήρχαν ενημερωτικά περίπτερα με υλικό των φορέων, έγιναν ομιλίες, και πραγματοποιήθηκαν ψυχοεκπαιδευτικά workshops, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις, με τη συμμετοχή του κοινού. Η Βιργινία Μαλιούφα, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και παραγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Ορίζοντες» υπογράμμισε πως είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία των διοργανωτών που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους φορείς να δικτυωθούν και να ανοίξουν καινούριους «ορίζοντες» αλλά κυρίως να γνωρίσει ο κόσμος της Κοζάνης τις διαθέσιμες δομές ψυχικής υγείας στην περιοχή. «Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία για να γνωρίσει ο κόσμος τι υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή, γιατί ακόμα πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν που να απευθυνθούν και δεν ξέρουν τι διαθέσιμες και δωρεάν δομές υπάρχουν και τι προσφέρουν. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την ψυχική υγεία μας. Ο περισσότερος κόσμος είναι επικεντρωμένος στη σωματική υγεία» σημείωσε η ίδια.

Βιργινία Μαλιούφα, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και παραγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Ορίζοντες»

Στο φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά βρέθηκε και το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος με την κοινωνική λειτουργό και θεραπευτικό προσωπικό στο ΕΣΠΑ Πολυδύναμο Κέντρο και Κινητή Μονάδα Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Λούσιου και τη συνεργάτιδα της να συμμετέχουν με εργαστήριο με τίτλο «Ενώνοντας τα κομμάτια της επικινδυνότητας, της εξάρτησης προς την ανθεκτικότητα». Η Αποστολία Δεμερτζή, κοινωνική λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας στάθηκε, εν μέσω άλλων, στην πρόληψη, την ενημέρωση, την αγωγή κοινότητας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και στη συνεργασία μεταξύ των φορέων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Ένας νέος φορέας στην περιοχή της Κοζάνης η «Σύμπλευση», με τον Διοικητικό Διευθυντή της Αλέξανδρο Πυριτίδη βρέθηκαν επίσης στο χώρο του φεστιβάλ για να ενημερώσουν τον κόσμο για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Κινούνται στο χώρο της αναπηρίας και στη διημέρευση των ατόμων με αναπηρίες η οποία συμπεριλαμβάνει και ένα πολύ μεγάλο θεραπευτικό κομμάτι με υπηρεσίες όπως η φυσικοθεραπεία, η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η ψυχολογική υποστήριξη. «Η συνεργασία μας με την Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. έχει ως απώτερο σκοπό να μπορέσουμε όλοι μαζί να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης και στους ανθρώπους που μας χρειάζονται, το μέγιστο δυνατό. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος θεσμός ενημέρωσης για την τοπική κοινωνία και μακάρι να εδραιωθεί» τόνισε ο κ. Πυριτίδης.

Η GO Alive συμμετείχε στο φεστιβάλ με ένα εργαστήριο που είχε να κάνει με τον ενσυνείδητο διαλογισμό καθώς πρόκειται για έναν οργανισμό που αποσκοπεί στην αλληλεγγύη, στην ενσυνειδητότητα και σε όλο το φάσμα της ευεξίας και της ενδυνάμωσης των νέων. Το Πρότυπο Δάσος Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε επίσης στο φεστιβάλ με καινοτόμα περιβαλλοντικά προϊόντα και «ναυαρχίδα» τους το «Joelette», ένα αμαξίδιο ορεινών διαδρομών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος, όλοι οι φορείς στοχεύουν στο να κάνουν το φεστιβάλ θεσμό στην πόλη της Κοζάνης, αποτελώντας σημείο συνάντησης των πολιτών με τους φορείς ψυχικής υγείας, τους κοινωνικούς φορείς και τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα ψυχικής υγείας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και υποστήριξης μέσα από την τέχνη, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση