Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι το “κλειδί” για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

7 Min Read

Ενημερωτική δράση στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, όπως έχει καθιερωθεί από το 1997 παγκοσμίως. Το Κέντρο Υγείας Κοζάνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, διοργάνωσε διήμερη δράση στο χώρο του, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει γυναίκες, αλλά και άντρες γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου και την πρόληψη του.

- Advertisement -

Η κα. Ευθυμία Σαββίδου, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κοζάνης ανέφερε πως ο καρκίνος του μαστού αφορά πλέον και τους άντρες, όχι μόνο τις γυναίκες, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. «Θα πρέπει να αρχίσουν σιγά σιγά και οι άντρες να ευαισθητοποιούνται γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και η πρόληψη αφορά άμεσα και αυτούς» τόνισε η ίδια.

Συνέχισε λέγοντας πως υπήρχε ικανοποιητική προσέλευση κόσμου, που έδειξε ενδιαφέρον και ήθελε να ενημερωθεί. «Υπήρχε ανταπόκριση και αυτό που θέλω να τονίσω και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Υγείας Κοζάνης και να κλείσουν ένα ραντεβού, καθώς έχουμε όλη την τεχνογνωσία και το ιατρικό προσωπικό. Υπάρχει ειδικός γιατρός που κάνει τη συνταγογράφηση, υπάρχει το ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο και όπως ξέρουμε, η πρόληψη σώζει ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Σαββίδου.

Τέλος, επεσήμανε πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ένα πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού, το οποίο αφορά γυναίκες 50 – 69 ετών. «Είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, αν γίνει σωστή πρόληψη είναι ένας καρκίνος ο οποίος μπορεί να ιαθεί, καθώς πλέον η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ» τόνισε η ίδια.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά – Πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού»

Η πολιτεία ενεργοποιεί τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είναι η εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους, η κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος) και το υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης).

Δικαιούχοι του προγράμματος, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, είναι γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 που έχουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται ωστόσο οι γυναίκες που έχουν κάνει εξέταση το προηγούμενο έτος ή που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία. Τα ενημερωτικά sms ή mail μέσω της άυλης συνταγογράφησης αποστέλλονται σταδιακά (ανά ηλικιακή ομάδα και περιοχή) στις γυναίκες δικαιούχους που διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση.

Τα τρία βήματα του προγράμματος

ΒΗΜΑ 1ο

Ενεργοποίηση άυλης συνταγογράφησης ή ραντεβού δια ζώσης στα συνεργαζόμενα με το πρόγραμμα δημόσια ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

ΒΗΜΑ 2ο

Αν χρειαστεί κλινική εκτίμηση αυτή μπορεί να προγραμματιστεί σε ιατρό ειδικότητα όπως χειρουργό, γυναικολόγο, παθολόγο-ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, γενικό ιατρό ως προσωπικό ιατρό, (θεράπων ιατρός), σε δημόσια ή ιδιωτική Μονάδα Υγείας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση της γυναίκας.

BHMA 3ο

Αν ο ιατρός επιθυμεί περαιτέρω έλεγχο δημιουργείται νέο άυλο παραπεμπτικό για υπέρηχο μαστού.

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου και κάνε αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση του μαστού πρέπει να γίνεται μετά την 7η μέρα του έμμηνου κύκλου (προτιμότερο την 9η ημέρα) έως περίπου μία εβδομάδα πριν από τον επόμενο κύκλο. Οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, ή οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική γυναικολογική επέμβαση μπορούν να κάνουν την αυτοεξέταση προγραμματισμένα, π.χ. την 1η κάθε μήνα. Αν γνωρίζεις ότι έχεις συγγενικά πρόσωπα με καρκίνο του μαστού, συμβουλεύσου τον γιατρό σου για το πώς και πότε πρέπει να εξεταστείς. Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα δεν σημαίνει ότι έχεις καρκίνο μαστού, αλλά σίγουρα κάποιες αλλαγές δεν πρέπει να μένουν απαρατήρητες από μια γυναίκα και σαφώς θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον γιατρό σου. Η αυτοεξέταση είναι χρήσιμη για να γνωρίσεις το στήθος σου αλλά δεν είναι αρκετή. Μετά τα 40 κάνε ετήσια μαστογραφία και εξέταση από ειδικό γιατρό.

Βγάλε τα ρούχα σου και στάσου μπροστά στον καθρέφτη, σε χώρο με πολύ φως. Να θυμάσαι ότι ο ένας μαστός ίσως είναι μεγαλύτερος από τον άλλο. Στον καθρέφτη όρθια πρόσεξε για:  αλλαγές στο μέγεθος και των δύο μαστών, αλλαγές στο χρώμα, αλλαγές στις θηλές, αίμα ή ροή υγρού, βαθούλωμα ή ρυτίδωση στον μαστό ή τη θηλή που προϋπήρχαν, φλέβες που εξέχουν ασυνήθιστα, μάζα ή οζίδιο στον μαστό ή στη μασχάλη και πόνο σε οποιαδήποτε περιοχή του μαστού.

Άφησε τα χέρια σου χαλαρά κατά μήκος του σώματος, κατόπιν ύψωσε τα χέρια σου στην ανάταση και παρατήρησε τους μαστούς σου από όλες τις πλευρές. Κατέβασε τα χέρια. Τώρα ξεκίνησε την εξέταση, προτιμότερο στο ντους με τη σαπουνάδα σηκώνοντας π.χ. το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι. Με το δεξί σου χέρι θα ανιχνεύσεις τον αριστερό μαστό με δύο ή τρία δάκτυλα και πιέζοντας ελαφρά. Ξάπλωσε άνετα στο κρεβάτι και βάλε ένα χαμηλό μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό σου ώμο. Σήκωσε το αριστερό χέρι και ακούμπησε το πάνω από το κεφάλι σου. Μπορείς να βάλεις λίγη λοσιόν στο χέρι που θα κάνει την ψηλάφηση ευκολότερη. Εξέτασε κυκλικά όλο το μαστό και τη θηλή, ξεκινώντας από τη μασχάλη, κατεβαίνοντας στην περιφέρεια του μαστού και προχωρώντας προς το κέντρο. Βεβαιώσου ότι έχεις ψηλαφήσει όλο το μαστό. Πίεσε πολύ ελαφριά τις θηλές για να δεις μήπως βγαίνει υγρό ή αίμα. Κάνε το ίδιο και με τον δεξιό μαστό. Κάνε την εξέταση με τον ίδιο τρόπο και στους δύο μαστούς όπως και στην όρθια θέση.

Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στο έντυπο «ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ», που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 «ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» και εκτυπώνεται από το Υπουργείο Υγείας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση