Η επίθεση των Η.Π.Α. στη Συρία και ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης για την ανάπτυξη αληθινών σχέσεων. Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

4 Min Read


Η πρόσφατη επίθεση των Η.Π.Α. στη Συρία επικαιροποίησε τον Άγιο Εφραίμ το Σύρο (308 – 373 μ.Χ.) και τη γνωστή, όπως την επαναλαμβάνει η Εκκλησία, Ευχή του:

‘’Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, και αργολογίας μη μοι δως.

Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής, και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω.

Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα, και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει, εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.’’.

Η Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου εισχωρεί στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης, την ανατέμνει και την ενισχύει για την ανάπτυξη αληθινών διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων.

Βέβαια τα γεωπολιτικά θέματα (και τα συμφέροντα τα άνομα και τα αδίστακτα των ‘’δοκούντων άρχειν των εθνών’’ και των διεθνών οικονομικών εταιρειών) είναι γνωστά από χρόνια. Οι ‘’λύσεις’’ που δίνονται είναι απρόσωπες, ενώ οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται (και χρησιμοποιούνται) ως αριθμοί.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας με δήλωσή του καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις και απειλές των ΗΠΑ, ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Μάλιστα σημείωσε κατηγορηματικά: ‘’Αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε πιθανή αμερικανική επίθεση κατά του Συριακού λαού, η οποία θα προκαλέσει την περαιτέρω καταστροφή της χώρας και της περιοχής’’.

Η επίθεση έγινε και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ποιος όμως δεν ανέμενε μια ανάλογη ενέργεια της Δύσης στην περιοχή, όταν η Ρωσία βρίσκεται εκεί από καιρό για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ και να ‘’προστατεύσει’’ κυρίως τους χριστιανούς;

Δε ζούμε σ’ ένα κόσμο ‘’αγγελικά πλασμένο’’.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο κόσμος θα μπορούσε να αλλάξει ταχύτερα προς το καλύτερο για τους λαούς της γης, αν οι πολιτικοί ηγέτες των εθνών εντρυφούσαν στην Ευχή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.

Τότε η πολιτική για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και τη συναδέλφωση θα κατηύθυνε την οικονομία (αγορά) και δεν θα κατευθυνόταν από αυτήν.

Οι μεγάλες θέσεις και τα υψηλά αξιώματα (παντού σε όλους τους χώρους) δεν είναι απόδειξη και δεν αποτελούν αφ’ εαυτού τους τεκμήριο για την ηθική ακεραιότητα των προσώπων που τα φέρουν.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εάν οι ηγεσίες είχαν το συλλογικό φρόνημα που έχουν οι Άγιοι και εργάζονταν (νοιαζόμασταν όλοι) για το κοινό καλό και όχι για την εξυπηρέτηση ατομικών και ταξικών συμφερόντων, τα πράγματα θα ήταν σήμερα τελείως διαφορετικά για τον κόσμο και για την πατρίδα μας.

Η συνεισφορά των Αγίων (και όσων από τους απλοϊκούς συντάσσονται μαζί τους στο ελεύθερο και πράο ήθος τους και στις ενέργειές τους) για την ειρήνευση του κόσμου είναι ανυπολόγιστη.

Ο Χριστός μακάρισε τους ειρηνοποιούς: ‘’Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται’’ (Ματθ. ε’,9).

π. Κωνσταντίνος Κώστας
παπαδάσκαλος
19-4-2018

Μοιραστείτε την είδηση