Η εθελοντική ομάδα υποστήριξης θηλασμού μιλά για το έργο της – Συνέντευξη της Ιουλίας Ντίνα στη Βάια Λαμπροπούλου

10 Min Read

Ο μητρικός θηλασμός είναι η διαδικασία γαλουχίας του νεογέννητου μωρού από τη μητέρα του. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του παιδιού και για την υγεία του έχουν τονιστεί από πολλές επιστημονικές έρευνες. Οι μητέρες κατακλύζονται από πολλές πληροφορίες για τη διαδικασία του θηλασμού, γεγονός το οποίο άλλοτε δυσχεραίνει και άλλοτε ωθεί τη νέα μητέρα για την προσωπική της επιλογή στο να θηλάσει ή όχι το νεογνό της. Την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη καθιερώθηκε στην χώρα μας η εβδομάδα θηλασμού, η οποία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ικανότητας των φορέων να προστατεύουν, να υποστηρίζουν και να προωθούν τον μητρικό θηλασμό.

Στην Κοζάνη η εθελοντική ομάδα για την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού για δημιουργήθηκε στις 8 Απριλίου 2012. Η ομάδα ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας, που δραστηριοποιείται σε πάνω από 50 πόλεις πανελλαδικά. Το Δίκτυο δημιουργήθηκε με στόχο την “από μητέρα προς μητέρα” προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Στην ομάδα της Κοζάνης υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους και έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια απ’την παρουσία της και ο θηλασμός μπορεί να τα καλύψει και τα τρία.

Σχετικά με τη δράση και τη συμμετοχή των μητέρων που θηλάζουν στην Κοζάνη στον 13ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό μιλήσαμε με την κ. Ιουλία Ντίνα. 

Είστε μητέρα δυο μικρών κοριτσιών. Από που πληροφορηθήκατε για τη διαδικασία και τα οφέλη του θηλασμού;

 Ο θηλασμός ήταν πάντα στο μυαλό μου. Θυμάμαι ότι έλεγα “θέλω να κάνω παιδιά και εννοείται θα τα θηλάσω”. Διάβαζα οτιδήποτε αφορούσε το θηλασμό, είχα δει άπειρα βίντεο στο YouTube, είχα παρακολουθήσει σεμινάρια και ήθελα να είμαι πάντα ενημερωμένη γύρω απ’ αυτό το θέμα. Λίγο πριν γεννήσω την πρώτη μου κόρη έμαθα για το πανελλήνιο δίκτυο εθελοντικών ομάδων υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας και έγινα μέλος στην τοπική μας ομάδα. Διάβασα όλα τα αρχεία που υπάρχουν εκεί γιατί ήθελα να είμαι προετοιμασμένη και έτοιμη.

 Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού για το μωρό και τη μάνα;

 Ο θηλασμός συστήνεται τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και την Unicef, όσο και από την Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού και την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA). Σύμφωνα με τους οργανισμούς, το μητρικό γάλα προτείνεται ως αποκλειστική πηγή θρέψης του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ με την προσθήκη των στερεών τροφών, έως την ηλικία των δύο χρόνων και από εκεί και έπειτα όσο το επιθυμεί η δυάδα.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι απεριόριστα και αφορούν το ίδιο το παιδί, τη μητέρα, την οικογένεια και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία.

Τα βρέφη αποκτούν ειδικά αντισώματα και κυτταρική ανοσία έναντι της μέσης ωτίτιδας, παθήσεων του αναπνευστικού, ουρολοιμώξεων, βακτηριαιμίας και βακτηριακής μηνιγγίτιδας -Παρατηρείται χαμηλότερη επίπτωση αλλεργιών στα νεογνά καθώς και σε βρέφη υψηλού κινδύνου

Η πιθανότητα του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι μειωμένη στα βρέφη που θηλάζουν -Το μητρικό γάλα μπορεί να παρέχει προστασία έναντι των λεμφωμάτων της παιδικής ηλικίας και του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη

Το μητρικό γάλα ενισχύει την ωρίμανση του γαστρεντερικού σωλήνα και περιέχει ανοσολογικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη μειωμένη επίπτωση διαρροϊκής νόσου, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, νόσου του Crohn και κοιλιοκάκης

Περιέχει οξυτοκίνη, ορμόνη που συμβάλλει ώστε τα βρέφη να είναι ήρεμα σε αυτήν την πρώτη και τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους

Ενισχύει την ανάπτυξη των γνωσιακών λειτουργιών

Αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης των πρόωρων νεογνών -Βελτιώνει το λόγο σε παιδιά με σχιστίες στοματικής κοιλότητας (συμβάλλει στην σωστή ανάπτυξη του στόματος μέσω των θηλαστικών κινήσεων) -Βοηθάει στην πρόληψη της παχυσαρκίας

Προάγει την νευροαναπτυξιακή τους εξέλιξη

Η συχνότητα εμφάνισης παιδικού καρκίνου είναι μειωμένη

Μειώνει την εμφάνιση της τερηδόνας

Οφέλη για τις μητέρες

Οι θηλάζουσες μητέρες παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας και του μαστού

Οι θηλάζουσες μητέρες επανέρχονται συνήθως ταχύτερα στο, προ της κύησης, σωματικό τους βάρος

Ο θηλασμός παρέχει προστασία έναντι της οστεοπόρωσης

Προάγει την ψυχική τους υγεία

Παρέχει μια μοναδική εμπειρία για την ανάπτυξη του δεσμού μητέρας – βρέφους, όπως και βοηθά στην επίτευξη του μητρικού ρόλου

Βοηθά στην ανάπτυξη μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης και ολοκλήρωσης των μητέρων

Προφυλάσσει σε κάποιο βαθμό από νέα εγκυμοσύνη (Αντισύλληψη μέσω Αμηνόρροιας της Γαλουχίας)

 Οι Ελληνίδες μητέρες θηλάζουν τα νεογέννητά τους; Πως μπορεί να βοηθηθεί μια νέα μητέρα να θηλάσει; 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλήνιας μελέτης του 2017 που παρουσίασε η παιδίατρος κυρία Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Δ/ντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υπεύθυνη του προγράμματος “Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού”, οι Ελληνίδες ξεκινούν δυναμικά τον μητρικό θηλασμό, ωστόσο η συνέχεια δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Έτσι, σχεδόν επτά στις δέκα μητέρες θηλάζουν αποκλειστικά το νεογέννητο την πρώτη μέρα της ζωής του, αλλά το ποσοστό μειώνεται στο 40% με την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα της ζωής του βρέφους, πέφτει στο 27% στον τρίτο μήνα και φτάνει στο 0,8% στο έκτο μήνα.

Το 2007 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν εμφανώς πιο χαμηλά, γεγονός που δείχνει πως η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού είχε αποτέλεσμα -το οποίο βεβαίως πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί.

Μια νέα μητέρα που πραγματικά θέλει να θηλάσει θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της για όλα όσα σχετίζονται με το θηλασμό έτσι ώστε να είναι έτοιμη όταν με το καλό γεννήσει. Θα πρέπει να μάθει να αντλεί πληροφορίες από έγκυρες πηγές γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι και πάρα πολλοί οι επαγγελματίες υγείας (γυναικολόγοι, παιδίατροι, μαίες κλπ) που γνωρίζουν από θηλασμό.

 Ήταν ικανοποιητική η συμμετοχή στον 13ο ταυτόχρονο θηλασμό; Πιστεύετε ότι βοήθησε στον τρόπο που γίνεται αντιληπτός ο δημόσιος θηλασμός; 

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου -μετά από 2 χρόνια περιορισμού, απαγορεύσεων και εφαρμογής περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκε ο θηλασμός με μεγάλη συμμετοχή. Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε είναι ότι ο δημόσιος θηλασμός είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο θηλασμός δεν έχει ωράρια και επομένως ένα μωρό θα πρέπει να μπορεί να θηλάσει όποτε θέλει και όπου θέλει. Θα πρέπει να σταματήσει πλέον να αποτελεί ταμπού, καθώς δεν είναι πράξη ούτε προκλητική ούτε επιδεικτική.

Δημόσια επομένως μπορούμε να πούμε ότι ναι η συγκεκριμένη δράση/εκδήλωση βοήθησε κάπως την εξέλιξη της σκέψης και των απόψεων για το θηλασμό.

 -Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό του μωρού;

 Οι περισσότεροι μπαμπάδες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά, αφού η μητέρα είναι εκείνη που θηλάζει το μωρό. Κι όμως οι μπαμπάδες μπορούν να έχουν μια βαθιά επίδραση στον θηλασμό και την ευημερία τόσο της συντρόφου τους όσο και του παιδιού τους. Οι έρευνες λένε πως όταν μια μητέρα έχει την υποστήριξη και την ενθάρρυνση του συντρόφου της, ο θηλασμός είναι πιο σωστός και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Πώς μπορεί λοιπόν ο πατέρας να υποστηρίξει τη μητέρα κατά το θηλασμό;

Μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια για την αξία του θηλασμού αλλά και για το πώς ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει την σύντροφό του να τα καταφέρει καλά με τον θηλασμό του μωρού τους.  Να είναι υποστηρικτικός Από τη στιγμή που θα έχει τις κατάλληλες γνώσεις θα μπορεί να πει και τα κατάλληλα ή σωστά πράγματα στη σύντροφό του. Πρέπει να είναι τρυφερός και υποστηρικτικός. Να είναι φίλος και να έχει υπομονή. 

-Τι σημαίνει το φετινό σύνθημά σας «υποστηρίζω, εμπιστεύομαι, διαδίδω το θηλασμό»;

Υποστηρίζω σημαίνει πως είναι το δικαίωμά μου και του παιδιού μου ο θηλασμός.

Εμπιστεύομαι σημαίνει αναγνωρίζω τα αμέτρητα οφέλη του θηλασμού και διαδίδω γιατί είναι ότι πιο φυσικό και φυσιολογικό υπάρχει στην πορεία της ανθρωπότητας. 

-Πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι ενδιαφερόμενες μητέρες; 

Οι μητέρες μπορούν να μας βρούνε στην ομάδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/groups/KozaniBFMothers/?ref=share

και στη σελίδα μας https://www.facebook.com/kozanithilasmos

 

Μοιραστείτε την είδηση