Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος μίλησαν στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών συνεντεύξεων, οι οποίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση του FLASH και από την ενημερωτική ιστοσελίδα www.kozani.tv και αναδημοσιεύονται στο «Χρόνο», είναι η ενέργεια και η Ευρωπαϊκή πολιτική στους λιγνίτες, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς και η σχέση της Ευρώπης με τα κράτη – μέλη.
Ο «Χρόνος» αναδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα των συνεντεύξεων σχετικά με το κομμάτι της ενέργειας και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ορυκτά καύσιμα.
Γ. Κύρτσος: Είμαι υπέρ του ανοίγματος της αγοράς σε ιδιώτες επενδυτές
«Εγώ είμαι υπέρ της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αλλά με σωστό τρόπο. Να σας θυμίσω ότι το 1999 έγινε η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, δηλαδή άρχισαν να πουλούν κομμάτια της στο χρηματιστήριο διατηρώντας όμως τον κρατικό έλεγχο. Τότε ήμουν διευθυντής στον «Ελεύθερο Τύπο» και είχα γράψει δέκα κύρια άρθρα, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για το «τι πάτε να κάνετε, είστε τρελοί, αυτό θα μας καταστρέψει σαν δημόσιο» και όλα αυτά γιατί μέσα στη μετοχοποίηση προβλεπόταν ότι το κόστος του ασφαλιστικού ταμείου της ΔΕΗ θα πέρναγε από τη ΔΕΗ, ως ένα είδος αυτασφάλισης στον κρατικό προϋπολογισμό. Από τότε λοιπόν το δημόσιο έχει βγάλει 2-3 δισεκατομμύρια μετοχοποιώντας τη ΔΕΗ και έχει δαπανήσει 15-20 δισεκατομμύρια, επιδοτώντας το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ. Ήταν λοιπόν μια καταστροφή για τα δημόσια οικονομικά. Θυμάμαι τότε ήταν Υπουργός ο Βενιζέλος με Κυβέρνηση Σημίτη και υποστήριζε τη μετοχοποίηση το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Εγώ ήμουν κατά, αν και Διευθυντής στην παραταξιακή εφημερίδα της ΝΔ. Μόνο το ΚΚΕ διαφώνησε για τους δικούς του λόγους. Επομένως οι θεωρίες «πάμε να κάνουμε μια ιδιωτικοποίηση» κλπ εμένα δεν με συγκινούν γιατί μπορεί να κάνεις τη λάθος μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση και έχουμε μια παράδοση στην Ελλάδα να τα κάνουμε όλα στραβά. Άρα εγώ είμαι υπέρ του ανοίγματος στης αγοράς ενέργειας στους επενδυτές στους ιδιώτες, αυτή είναι η λογική μου, αλλά βέβαια θέλω να δω πως θα γίνει γιατί νομίζω γίνεται με λάθος τρόπο»
Σ. Ζαριανόπουλος:
Καταστροφή της περιοχής σημαίνει η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής
«Η χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, με τεράστιους βεβαίως ανταγωνισμούς μεταξύ των χωρών, λέει το εξής:
– θα πρέπει να φύγει από τη μέση η λιγνιτική παραγωγή και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένο χρονικό πλάνο 2025-2030,
– τρομακτική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και αντίθετα ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Για όσους πιστεύουν πως είναι ένα απλό ζήτημα οικολογικό εμείς λέμε ότι κάνουν λάθος. Οι ΑΠΕ είναι μια τεράστια «μπίζνα», ένας άλλος κλάδος βιομηχανιών κόντρα στην εξορυκτική βιομηχανία λιγνιτών, πετρελαίου κλπ που θέλουν να κάνουν μπίζνες και εδώ εμπλέκονται πάρα πολλοί. Αυτό θα χτυπήσει καταρχήν τα λιγνιτικά πεδία και τις περιοχές γύρω από αυτά όπως Κοζάνη, Πτολεμαϊδα, Φλώρινα, Μεγαλόπολη. Και επειδή η λιγνιτική παραγωγή ήταν το κέντρο της ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές καταλαβαίνετε ότι θα μιλήσουμε για καταστροφή όχι μονάχα των λιγνιτικών μονάδων των εργαζόμενων κλπ αλλά για καταστροφή της περιοχής. Επίσης, η χώρα μας πλέον εξαρτάται ακόμη περισσότερο μιας και είχε ένα παραγωγικό στοιχείο στα χέρια της τον λιγνίτη το οποίο φεύγει από τη μέση και θα εξαρτηθεί ακόμη περισσότερο ενεργειακά από άλλες χώρες από επιχειρηματικούς ομίλους κλπ. Μην πάτε μακριά προχθές πέρασε με το πολυνομοσχέδιο το λεγόμενο χρηματιστήριο της ενέργειας που σημαίνει ότι θα μπαίνει ο καθένας ιδιώτης και θα αγοράζει ενέργεια σε χαμηλές τιμές και θα την πουλάει πανάκριβα».
Οι συνεντεύξεις των Ευρωβουλευτών Νότη Μαριά, Δημήτρη Παπαδημούλη και Γιώργου Κύρτσου θα μεταδοθούν την Κυριακή 21 Ιανουαριου αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την τηλεόραση του FLASH και διαδικτυακά στο www.kozani.tv.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση