Η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων στο δια ταύτα της ημερίδας του WWF

3 Min Read

Εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Δίκαιη Μετάβαση στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», πραγματοπoιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο αμφιθέατρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη ΖΕΠ, με την διοργάνωση του WWF.
Στόχος αυτού του έργου, που παρουσιάστηκε από τον Σταύρο Μαυρογένη, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF είναι η ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών μετάβασης για την οικονομική μεταστροφή συγκεκριμένων περιοχών στη Βουλγαρία (Νοτιοδυτική Βουλγαρία), στην Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία) και στην Πολωνία (Σιλεσία), μακριά από τον άνθρακα και προς βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.
Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Μαυρογένη το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών λύσεων με βάση το μοντέλο που ακολούθησε η Γερμανία.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα για τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία, όπως η χρηματοδοτική βοήθεια που απαιτείται, οι οικονομικοί τομείς που πρέπει να στηριχθούν και οι τρόποι υποστήριξης των εργαζομένων, με σκοπό οι τελικές προτάσεις που θα προκύψουν να υποβληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το ζουμί είναι ότι δεν υπάρχει διακριτό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, καθώς μπαίνει στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού» ανέφερε ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank Νίκος Μάντζαρης. Ο κ. Μάντζαρης χαρακτήρισε το ταμείο «φτωχό», αλλά επισήμανε ότι «τουλάχιστον μπήκε για πρώτη φορά νέο χρήμα, εκτός του ΕΣΠΑ, στην υπόθεση», κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό από πλευράς πολιτικής.
Τόνισε, επίσης, ότι μπήκαν οι βάσεις για μια συμμαχία Δημάρχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Δυτική Μακεδονία «μπήκε στο ραντάρ» της Ε.Ε., μαζί με την Σλοβακία και την Πολωνία.
Από την ομάδα του Coal Platform, o διευθυντής προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος έθεσε το θέμα της αξιοποίησης των πόρων από πλευράς της Περιφέρειας, αλλά και την κατανομή τους, για την οποία συμμερίστηκε την εκτίμηση του Νίκου Μάντζαρη ότι είναι άδικη.
Στην τοποθέτησή του έβαλε ψηλά το θέμα της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας και της προέλευσής τους, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή είναι διαχρονικό και ξεφεύγει από τα όρια της απολιγνιτοποίησης. Τόνισε, δεν την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων και εφαρμογής ειδικού καθεστώτος προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς όπως είπε «οι θέσεις θα προέλθουν από τις ιδιωτικές επενδύσεις». Σε ότι αφορά στο θέμα του μηχανισμού διοίκησης της μετάβασης, ο κ. Σιδηρόπουλος ζήτησε να υπάρξει εμπιστοσύνη στους τοπικούς πολιτικούς.
Η σημασία του διαλόγου τονίστηκε από όλες τις πλευρές, ώστε να υπάρχει ένας διαρκής διάλογος και να μην υπάρχει άρνησή του, που θα είναι ένα «δομικό λάθος», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μάντζαρης.
Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Καλλιόπη Κυριακίδου, ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Στέφανος Πράσσος, ο Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Λάζος Τσικριτζής, ο Δημήτρης Μαυροματίδης κ.α.

 

Μοιραστείτε την είδηση