Η «Εύα» φέρνει το φθινόπωρο στην Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

Η ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρεάζει την χώρα μας το Σαββατοκύριακο, φέρνει πτώση θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η «Εύα» από το πρωί του Σαββάτου έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής, θα προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σχεδόν σε όλη την χώρα και κυρίως στις βορειοδυτικές περιοχές, που θα ξεκινήσουν κυρίως από το βράδυ και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο κάποιες μπόρες, βροχές και καταιγίδες. Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς το Σάββατο.
Η συννεφιά τα ξημερώματα του Σαββάτου θα φέρει προς το μεσημέρι της ίδιας μέρας βροχές τοπικά ισχυρές, οι οποίες κατά την διάρκεια της νύχτας θα μετακινηθούν ανατολικότερα και θα ενισχυθούν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ και θα είναι τοπικά ισχυροί. Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο καιρός θα «ανοίξει» το μεσημέρι και μάλιστα χωρίς συννεφιές.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές για την εποχή και θα αγγίξουν τους 15 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, όμως την Κυριακή θα πέσουν αισθητά χωρίς να ξεπεράσουν το μεσημέρι τους 13 βαθμούς. Η γενική αίσθηση στην περιοχή θα είναι φθινοπωρινή αλλά όχι χειμωνιάτικη.

- Advertisement -

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
Όπως σε κάθε ατμοσφαιρική διαταραχή, έτσι και σε αυτή, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας προχωρά σε προειδοποιητικές ανακοινώσεις τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Μοιραστείτε την είδηση