Η Ευρώπη δίνει τα φτερά για την ψηφιακή εποχή στη νεολαία της Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Ένας νέος γενναίος κόσμος, γεμάτος τεχνητή νοημοσύνη, σενάρια εικονικής, αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας ανοίχτηκε στους μαθητές των σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας που επελέγησαν για να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα project τους, σε εκδήλωση που έγινε στην Κοζάνη.

Το μεσημέρι της Κυριακής διοργανώθηκε το Φεστιβάλ Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού “Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση”, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Η δράση ήταν μέρος της πρωτοβουλίας «Η ΕΕ στο σχολείο μου», στο πλαίσιο της εκστρατείας-ομπρέλας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου» που διοργανώνεται από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG-REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μικροί μαθητές και μαθήτριες στέκονταν με καμάρι μπροστά στα έργα τους, εξηγώντας στους επισκέπτες τη δουλειά τους. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα project από 24 σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας και 43 ομάδες παιδιών που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό ρομποτικής. Συνολικά, σε αυτά συμμετείχαν 173 μαθητές και μαθήτριες και 28 εκπαιδευτικοί, παρουσιάζοντας έργα που υλοποίησαν με εξοπλισμό που παρέλαβαν και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, laptop, βιντεοπροβολείς, ρομποτικά και 3D εκτυπωτές. Ο μαθητικός διαγωνισμός «Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση» «έτρεξε» τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε 451 σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Έξω από το κτίριο του ΔΑΚ, στο πλαίσιο του roadshow της πρωτοβουλίας “Ανοιχτά φτερά στη Νέα Γενιά”, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την μοναδική εμπειρία της Τεχνητής Νοημοσύνης και να μάθουν μέσω της παρουσίας εξειδικευμένου δασκάλου για τις αρχές και τις τεχνικές της ρομποτικής και να φωτογραφηθούν μ’ ένα εικαστικό background που απεικόνιζε τα «ανοιχτά φτερά».

«Είναι η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ως γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να βρίσκομαι σε αυτό το ψηφιακό και σύγχρονο περιβάλλον γεμάτο ελπίδα» είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Στάβερης, ενώ ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων είναι το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας μας. «Οι νέοι αυτοί και μελλοντικοί επαγγελματίες, βάζουν τα θεμέλια για την Ελλάδα και για την περιοχή σας, έτσι ώστε να έχουμε ένα όμορφο και σύγχρονο μέλλον με καλές δουλειές και υψηλές αμοιβές» είπε ο ίδιος.

«Γιορτή των παιδιών της Δυτικής Μακεδονίας» χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας «στόχος είναι οι νέοι μας να είναι σε επαφή με τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς είναι αυτοί που θα φέρουν τις νέες τεχνολογίες στη Δυτική Μακεδονία».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στο ίδιο μήκος κύματος, χαρακτήρισε την εκδήλωση σημαντική και ανέφερε πως ο Δήμος Κοζάνης έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το μουσείο τεχνολογίας στη ΖΕΠ, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στις ψηφιακές τεχνολογίες και τα ζητήματα κλιματικής ουδετερότητας.

«Με χαρά βλέπουμε νέα παιδιά, μικρούς μαθητές και λιλιπούτειους φίλους να είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και τις βλέπουμε να εφαρμόζονται στα σχολεία, ώστε όταν θα τελειώσουν την εκπαίδευση τους να έχουν τα εφόδια και να είναι ανταγωνιστικοί σ’ ένα ευρύτερο και ανταγωνιστικό περιβάλλον» ανέφερε ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης Βουλευτής Ν.Δ. Π.Ε. Κοζάνης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Βίκυς Βρυζίδου που τόνισε πως δίνεται έτσι ένα βήμα στα παιδιά να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν δεξιότητες.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα τόνισε πως η περίοδος της πανδημίας μας έκανε να αναπτύξουμε μια ιδιαίτερη και μεγαλύτερη σχέση με την τεχνολογία και τα συμπεράσματα που θα βγουν από τέτοιους διαγωνισμούς είναι πολύ σημαντικά. «Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει μια ολοκληρωμένη γνώση και μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη των προσωπικοτήτων των παιδιών».

Θένια Βασιλειάδου –www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση