«Η Ευρώπη δεν θα γίνει η επόμενη «οικονομική ατμομηχανή» του πλανήτη, μα προορίζεται να παραμείνει όπως μια 50χρονη σε μια ντισκοτέκ: μακριά από τις καλύτερες μέρες της και απελπιστικά αδέξια σε έναν κόσμο με «νέες μόδες» γράφει ο αρθρογράφος του Politico, Μάθιου Κάρνιτσνιγκ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες αυτές τις μέρες διαβάζοντας προσεκτικά τις συνεντεύξεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων, που δημοσιεύει «Ο Χρόνος» και πήραν οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα της Ε.Ε., αλλά όλοι (ή σχεδόν όλοι) τη θέλουν και αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολη η ζωή έξω από αυτή, στο χάος της παγκοσμιότητας.
Εκείνο που είναι, επίσης, σημαντικό να αποτυπωθεί είναι το ενιαίο μέτωπο που έχουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην πλειονότητα των θεμάτων, αλλά και η διαρκής επισήμανση ότι στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται το μέλλον των κρατών-μελών, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.
Προσωπικά, κρατώ την επισήμανση του Γιώργου Γραμματικάκη σχετικά με το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, που σε περίπτωση αρνητικής έκβασης, θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα. Άλλη μια περίπτωση που η εθνική γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι αρραγής. Δεν είναι η μόνη, αλλά θα έπρεπε να είναι η τελευταία.

Ιωάννα