Η Ευρώπη πενθεί για τον θάνατο του Σασόλι. Μέχρι τελευταία στιγμή στα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

4 Min Read
Opening remark by David SASSOLI, EP President

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έπασχε από καρκίνο και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Αβιάνο από το τέλος του Δεκέμβρη. Ο πολύ αγαπητός Ιταλός δημοσιογράφος, εξελέγη Πρόεδρος το 2019 και η θητεία του έληγε στο τέλος του Ιανουαρίου.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ρομπέρτο Κουίλο μέσω Twitter γράφοντας χαρακτηριστικά:

- Advertisement -

«Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν από τα τέλη του Δεκεμβρίου. Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες»

Ο ίδιος την Δευτέρα, είχε ανακοινώσει πως ο Σασόλι εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος» δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα και την ακύρωση των επίσημων δραστηριοτήτων του.

Ο Νταβίντ Σασόλι, που είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία, είχε ήδη νοσηλευτεί το φθινόπωρο εξαιτίας πνευμονίας, που τον ανάγκασε να λείψει από το ΕΚ για αρκετές εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατά την συνάντησή του με τους Αντιπροέδρους το 2019

 

Η δήλωση του Αντιπροέδρου του ΕΚ Δημήτρη Παπαδημούλη για τον θάνατο του Σασόλι

«Σήμερα είναι μια ημέρα λύπης για όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια ημέρα προσωπικής οδύνης. Με τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, εργαστήκαμε επί πέντε συνεχόμενα χρόνια, από το 2014 έως το 2019 ως Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα τελευταία 2μιση χρόνια, υπήρξε ο ενωτικός, ανθρώπινος, προοδευτικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον οποίο ως Αντιπρόεδρος είχα άριστη συνεργασία.

Με τον Νταβίντ αυτά τα οκτώ σχεδόν χρόνια, αναπτύξαμε μια βαθιά ανθρώπινη φιλία για αυτό και ο ξαφνικός θάνατός του με γεμίζει άφατη οδύνη.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Νταβίντ Σασόλι άφησε ένα βαθύ ίχνος ως πεπεισμένος ευρωπαϊστής και οραματιστής, προοδευτικός σοσιαλιστής, παθιασμένος Ιταλός και Ευρωπαίος, βαθιά ενωτικός και ανθρώπινος. Για αυτό και κατέκτησε τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων των ευρωβουλευτών ανεξάρτητα από ομάδα και πτέρυγα. Ο Νταβίντ Σασόλι είναι ο πρώτος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έφυγε από τη ζωή στα 65 του, εν ώρα καθήκοντος.

Σε μια εβδομάδα, είναι προγραμματισμένη η εκλογή του νέου προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτές οι ημέρες του σοκ και του πένθους, ελπίζω ότι θα αντανακλαστούν και στην απότιση με τον δέοντα σεβασμό του φόρου τιμής στον Νταβίντ Σασόλι την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όταν θα εκλέξουμε τον νέο πρόεδρο και το νέο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χρέος όλων μας, είναι να τιμήσουμε τη μνήμη του έμπρακτα ακολουθώντας με σεβασμό και ευθύνη τον δρόμο που υπηρέτησε με συνέπεια και εντιμότητα και ως δημοσιογράφος στην Ιταλία και ως ευρωβουλευτής, ως Αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Συλλυπητήρια της Προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το tweet της φον ντερ Λάιεν:

«Λυπάμαι βαθιά για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού. Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του. Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένε Ντάβιντ!»

Το tweet του Σαρλ Μισέλ:

«Νοιώθω λυπημένος και συγκινημένος μετά την είδηση της απώλειας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Οι σημαίες των ευρωπαϊκών οργάνων από την Δευτέρα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση