Η φύση και ο άνθρωπος μέσα από μάτια του Απόστολου Διανέλλου που διοργανώνει δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού

7 Min Read

Της Λαμπροπούλου Βάιας

 Ο Απόστολος Διανέλλος οργανώνει δράσεις  εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσω της εταιρείας OVERLAND με έμφαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση και στην εκπαίδευση καθώς  και την οργάνωση σχολών επιβίωσης . Μέλος της εθελοντικής Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με ένα μακρύ βιογραφικό* σχετικά με την πορεία του μας μίλησε για την επαφή με τη φύση και τη σχέση της φύσης με τον άνθρωπο. 

- Advertisement -

Σε ποια ηλικία ήρθατε κ. Διανέλλο σε επαφή με τη φύση; Πότε ανακαλύψατε την ορειβασία και την ανάβαση στα βουνά; 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη όπου τελείωσα και το Λύκειο . Κάθε καλοκαίρι είχαμε συνήθεια να ανεβαίνουμε με τους φίλους μου στο βουνό και να διανυκτερεύουμε . Ερχόμενος στην πόλη των Γρεβενών 19 ετών θεώρησα καλό ως συνέχεια να εγγραφώ στον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Γρεβενών που ήταν και η αρχή της ερασιτεχνικής  ενασχόλησης και αργότερα επαγγελματικής σχέσης με τα βουνά.

 Ποιο είναι το εφόδιο που προσέδωσε στην προσωπικότητά σας το βουνό και η άγρια φύση. 

Η αγάπη, η μελέτη, η προσοχή, η εκτίμηση των κινδύνων αλλά και η αφιέρωση στα βουνά και την άγρια φύση ειδικότερα

 Ποιο είναι το επάγγελμά σας; Τι είναι η OVERLAND;

Είμαι Δασοπόνος , στέλεχος σχολών ορειβασίας ( local mountaineering instructor ) με κύρια ασχολία την οργάνωση εναλλακτικών υπαιθρίων δραστηριοτήτων μέσω της εταιρείας Overland όπως πεζοπορία, ορειβασία , σχολές επιβίωσης , περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση κ.α μέσα από την εισαγωγή επισκεπτών στα μυστικά της .

 Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος αν ακολουθήσει τις δραστηριότητες που του προσφέρει το βουνό;

 Όλοι οι άνθρωποι έχουμε προβλήματα που τους επιβαρύνουν. Μέσα από μία δραστηριότητα που μπορείς και να ασκηθείς σου δίνει τη δυνατότητα να  ξεχάσεις από την καθημερινότητα σου όσα σου δημιουργούν δυσκολίες. Απολαμβάνεις και γνωρίζεις τη φύση αλλά συγχρόνως αθλείσαι. Πολλές από τις δραστηριότητες είναι απαιτητικές όπως πχ η ορειβασία, και αυτό βοηθάει στη γύμναση του σώματος και του νου.

Τι προτείνετε για την εξέλιξη και την διάδοση του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού; Πως θα ωφελήσει τους ανθρώπους, την οικονομική δραστηριότητα και την πολιτεία;

 Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν όπως διάνοιξη ξανά των ορεινών μονοπατιών , καλύτερη οργάνωση των μικρών ξενώνων, οργάνωση όλων των πεδίων εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως πχ η αναρρίχηση, κανό κλπ και εννοείται συνεχής και στοχευόμενη διαφήμιση για τις δυνατότητες της περιοχής .Προσφορά βοήθειας  στην  υποδομή φιλοξενίας που αυτήν μπορεί να υποστηρίξει τους νέους ανθρώπου να ζήσουν στην περιοχή και να σταδιοδρομήσουν στο ορεινό τουρισμό.

Ποια τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του βουνού το καλοκαίρι και ποια τον χειμώνα; 

Κάθε εποχή έχει τις δικές της δυνατότητες για δραστηριότητες , τον χειμώνα με σκι σνόουμπορντ, ορειβατικό σκι την άνοιξη με rafting, πεζοπορίες, ορειβασία. Κάθε εποχή είναι όμορφη και ομορφότερη γίνεται όταν υπάρχουν άνθρωποι. Το καλοκαίρι όμως που η θερμοκρασία είναι υψηλή έχει πλεονεκτήματα και όλοι μικροί και μεγάλοι μπορούν με περισσότερη ευκολία να κινηθούν και να γνωρίσουν την άγρια φύση και τις δραστηριότητες όπως τοξοβολία, μανιταροσυλλογή .

Το ζωικό βασίλειο στο βουνό πως επηρεάζεται από την παρουσία ή την απουσία ανθρώπων. 

Είναι αλήθεια ότι το ζωικό βασίλειο πάντα επηρεάζεται αρνητικά όταν οι άνθρωποι μπαίνουν στις περιοχές επικράτειας τους , αλλάζουν περιοχή , σε κάποια είδη από ανθρώπινες δραστηριότητες μειώνονται οι αριθμοί του και με νέες μελέτες ένα μεγάλο ποσοστό ειδών της πανίδας κυρίως και λιγότερο της χλωρίδας θα εξαφανιστεί για πάντα.

Τι μας λένε οι «μακρινές φωνές» των τοπίων που επισκέπτεστε; 

Οι άνθρωποι του βουνού δεν είναι εύκολο να ζούνε συνεχώς στην πόλη, οι μακρινές φωνές των τοπίων ( wild ) της φύσης που τους καλούν είναι τόσο έντονες μερικές φορές που δεν μπορούν να ζήσουν αλλιώς , αφήνονται και ακολουθούν για πάντα το κάλεσμα της.

 Πως επηρεάζει τη φύση η πανδημία του κορονωϊού; 

Η φύση αλλά και η γη πρώτη φορά σταμάτησε να ξεκουραστεί, τα ζώα ηρέμησαν, η φύση ηρέμησε, ο συντονισμός της γης μειώθηκε, αλλά και ο άνθρωπος ως λάθος της φύσης και της εξέλιξης και αυτός αναγκαστικά σταμάτησε και αυτό θα του κάνει καλό μακροπρόθεσμα στην υγεία του ψυχική και σωματική.

Ποιο είναι το μέλλον των ανθρώπων εαν έρθουν σε επαφή με τη φύση; 

Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με την φύση και με αρχέγονα δασικά οικοσυστήματα επανέρχεται η υγεία τους σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που σε Ιαπωνία , Σκωτία και Αμερική σήμερα χιλιάδες συνταγές δίνονται σε ασθενείς για επαφή με την φύση μέσω τις νέας τάσης για την υγεία που ονομάζεται forest bathing . 

* Ο Απόστολος Διανέλλος γεννήθηκε το 1964 στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης και από τότε ζει και εργάζεται στην πόλη των Γρεβενών και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας . Είναι πτυχιούχος Δασοπονίας , στέλεχος σχολών ορειβασίας της Ε.Ο.Ο.Α , εκπαιδευτής χιονοδρομίας από το Κ.Ε.Ο.Α.Χ των Ελληνικών ειδικών δυνάμεων καταδρομών , συνοδός βουνού της Γαλλικής CRET και οδηγός Rafting. Είναι μέλος της εθελοντικής Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης . Έχει ανεβεί στην κορφή του Mont Blance 4807μ, στο Matterhorn και σε άλλες μικρότερες κορφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάσθηκε κατά εποχές στην Δ/νση Δασών Γρεβενών , σε έρευνα για τις δραστηριότητες της αρκούδας στο Χιον/κό κέντρο της Βασιλίτσας, σε εκπόνηση μελετών και ως εισηγητής σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας . Σήμερα ζει μόνιμα στην πόλη των Γρεβενών οργανώνοντας καθημερινά δραστηριότητες ειδικών μορφών αναψυχής όπως Rafting, ορειβασία , κανό , οικοξεναγήσεις.

 

Μοιραστείτε την είδηση