Η γνώση, η γνώμη και η εμπειρία των Ειδικών, αποτελούν τον οδηγό των εργαλείων πολιτικής σε κάθε σύγχρονη κοινωνία …Tου Κώστα Καραμάρκου Συμβούλου Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης

5 Min Read

«Οι Ειδικοί επέστρεψαν, πάντα και μόνο δια των γνωστικών τους όπλων, που στηρίζονται στη μακροχρόνια μελέτη και εφαρμογή στην πράξη.

Κανένα ανώνυμο τοξικό διαδικτυακό αφήγημα ούτε αμέτρητα  fake news, δεν μπορούν να στερήσουν από τους Ειδικούς να βρουν το δρόμο προς τη δικαίωση των προσπαθειών τους, είτε ανήκουν στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα”

σε εθνικό επίπεδο:

όπως γινόταν πάντα, έτσι και σήμερα τα εργαλεία πολιτικής που οδηγούν τις κοινωνίες στην ευημερία καθοδηγούνται και προσδιορίζονται μεν από το πολιτικό προσωπικό, υλοποιούνται όμως δε από τους δημόσιους λειτουργούς, συνεπικουρούμενους όπου και όταν απαιτείται  και από τους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα. Όταν  δε, αυτό το δημόσιο προσωπικό είναι επαρκές, ή ακόμα καλύτερα είναι δημιουργικά αποτελεσματικό & δρα στο βέλτιστο χρόνο, τότε μιλάμε για εργαλεία που εφαρμόζονται με σημαντικά αποτελέσματα προς τους ανθρώπους που υποστηρίζουν.

- Advertisement -

γνωρίζουμε πως η αποτελεσματική άσκηση του δημόσιου καθήκοντος και η επίτευξη των στόχων του αποτελεί προϊόν αποδοτικότητας, καταρχήν των ανωτέρων στελεχών των υπηρεσιών του κράτους, εν συνεχεία των υπαλλήλων τους και τέλος του πολιτικού προσωπικού που τους εποπτεύει ή διοικεί.

η εικονική πραγματικότητα που θέλει τους πολιτικούς να πιστώνονται και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό τα καλά ή και τα άσχημα αποτελέσματα από την άσκηση της δημόσιας διοίκησης, απέχει κατά πολύ από την πράξη.

εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί ως απολύτως βέβαιο όμως, είναι πως όταν το πολιτικό προσωπικό  διαθέτει και το ίδιο τη γνώση και την εμπειρία του τομέα που διοικεί, τότε πολύ συχνά μιλάμε για πραγματικά ιδανικές συνθήκες εφαρμογής πολιτικών.

 

σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο:

το κράτος εκπροσωπείται απευθείας από τους διευθυντές των Υπηρεσιών του δημοσίου στους τομείς ευθύνης του.

η εικόνα που έχουμε για την αποδοτικότητα αυτών των Υπηρεσιών συνδέεται απευθείας με τα πρόσωπα που εργάζονται σε αυτές και όχι με το πολιτικό προσωπικό που τις εποπτεύει και συνήθως βρίσκεται στην Αθήνα σε Υπουργεία ή άλλους Οργανισμούς.

ότι συμβαίνει όμως στις πολιτικές που εφαρμόζει το κεντρικό κράτος σε εθνικό επίπεδο, αντίστοιχα συμβαίνει και για τις περιφερειακές ή τοπικές πολιτικές που εφαρμόζει η Αιρετή Περιφέρεια ή η Δήμοι:

εικονική πραγματικότητα και εδώ που θέλει το πολιτικό αυτοδιοικητικό προσωπικό να πιστώνεται στον απόλυτο βαθμό τα καλά ή και τα άσχημα αποτελέσματα άσκησης της αιρετής αυτοδιοίκησης.

 

παραδείγματα άπειρα από δημοτικές & περιφερειακές αρχές που συχνά επαίρονται «για τα έργα που γίναν επί των ημερών τους» όταν ένα πλήθος μελετητών, επιβλεπόντων και υπαλλήλων υποστήριξαν διοικητικά και διαχειριστικά τα έργα αυτά.

 

Οφείλουμε ως πολίτες του 2020 να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τους πραγματικούς συντελεστές, τους Ειδικούς των ορθά εφαρμοσμένων δημόσιων πολιτικών, έστω  και αν τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν πάνω τους, έστω και αν την ώρα του απολογισμού και της προβολής των αποτελεσμάτων, όλα τα θετικά επιδιώκει συχνά να τα καρπωθεί το πολιτικό προσωπικό.

 

Η γνώση, η γνώμη και η εμπειρία των Ειδικών είναι αυτά που πρέπει να προβάλλονται δημοσίως και πάντα με μέτρο, όχι μόνο για να τιμώνται οι άνθρωποι πίσω από τις πράξεις τους, αλλά κυρίως για να σηματοδοτείται με ονοματεπώνυμα  η αριστεία και η πραγματική παραγωγή έργου.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου πολιτικοί κάθε είδους προσπαθούν να κερδίζουν χρόνο δημοσιότητας με ανακοινώσεις και εξαγγελίες δράσεων που συχνά δεν γνωρίζουν καν σε τι αφορούν ή τι περιλαμβάνουν. Ελάχιστοι από αυτούς στις δημόσιες εμφανίσεις τους και σχετικά σπάνια δίνουν το λόγο στους πραγματικά Ειδικούς, για να περιγράψουν στο ευρύ κοινό τις εφαρμοζόμενες πολιτικές με σαφήνεια και πληρότητα.  Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι συνήθως για τους πολίτες να παίρνουν πληροφορίες με λάθος τρόπο και με λάθος περιεχόμενο.

Ας δίνουμε λοιπόν χώρο και στους Ειδικούς σε κάθε περίπτωση.

Το δικαιούνται οι ίδιοι και το δικαιούμαστε και εμείς ως πολίτες για να προχωράμε ως κοινωνίες μπροστά με σωστή πληροφόρηση & καθοδήγηση.

Έστω κι αν δεν υπάρχει πρόθεση σε κανέναν από το εκάστοτε πολιτικό ή αυτοδιοικητικό προσωπικό, με τις μισές κουβέντες, την ανακρίβεια και τη μετριότητα έχουμε απαυδήσει και έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας σε μεγάλο βαθμό στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση.

Επιστρέφουμε στις αξίες της γνώσης και της αριστείας ως κοινωνίες σε κάθε τομέα και πριν κάποιες συνθήκες ή κρίσεις μας το επιβάλλουν εκ των πραγμάτων όπως γίνεται με την πανδημία.  

Μοιραστείτε την είδηση