Η Ηλέκτρα στα…σούρδικα από την Θεατρική Σκηνή Κοζάνης

3 Min Read

Την παρωδία της «Ηλέκτρας» σε Κοζανίτικο ιδίωμα, ανεβάζει η Θεατρική Σκηνή Κοζάνης την περίοδο της Αποκριάς. Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή γίνεται… «Ηλέκτρα Σούρδα» και οι έξι συνολικά παραστάσεις (δύο την ημέρα στις 23,24 και 25 Φεβρουαρίου) θα ανέβουν στο «Ολύμπιον».

Στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Κέφαλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δέκα χρόνια μετά την δολοφονία του πατέρα της Αγαμέμνονα, από την μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα μοιάζει με τον σύγχρονο Έλληνα. Ο θάνατος του πατέρα της σημαίνει για την Ηλέκτρα την απώλεια όλων των κεκτημένων της και τον υποβιβασμό της από πριγκίπισσα σε δούλα και σύζυγο ενός χοιροβοσκού. Είναι δέκα χρόνια συσσωρευμένου θυμού, που οδήγησαν στην εμμονή για εκδίκηση, καθώς αδυνατεί να αναγνωρίσει το δίκιο της μητέρας της, Κλυταιμνήστρας. Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, πανδημίας, πολέμου και ακρίβειας, ο σύγχρονος Έλληνας είναι εξίσου θυμωμένος, εμμονικός με την εκδίκηση και απολύτως πεπεισμένος ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την απώλεια των κεκτημένων του, όπως και η Ηλέκτρα. Αναγνωρίζει μόνο το δικό του δίκιο και αρνείται να κατανοήσει ότι η αυτοδικία δεν αποτελεί λύση, αλλά τον οδηγεί σε ένα απροσδιόριστων επιπτώσεων χάος. Όλα τα παραπάνω μετατρέπονται σε μια σπαρταριστή κωμωδία, που ενισχύεται από την χρήση του Κοζανίτικου ιδιώματος, για να καταδείξουν πως τελικά η λύση σε όλα μας τα προβλήματα είναι «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα(;)»

Η διασκευή – σκηνοθεσία – κοστούμια – φωτισμοί του έργου είναι του Νίκου Κέφαλου, τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά, η μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου, οι περούκες του Ιωσήφ Λαζαρίδη, οι φωτογραφίες του Χρίστου Μεταξά, ο χειρισμός του ήχου και του φωτισμού του Μανώλη Κόμπου, η κατασκευή του σκηνικού του Νίκου Λαβαντσιώτη, το μακιγιάζ των Αγγέλα Δήμου Ρούση, Άνθη Καπέλα και Κατερίνα Ρόπουτη και τη διεύθυνση παραγωγής έχει αναλάβει ο Δημήτρης Πάπιστας.

Οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 19:00 και 21:00 στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Παίζουν: Μανώλης Μαρκόπουλος (Ηλέκτρα),Κώστας Καραματσούκας (Κλυταιμνήστρα),

Αγγέλα Δήμου – Ρούση (Χρυσόθεμις), Γιώργος Παπαδόπουλος (Ορέστης), Γιάννης Δαδαμόγιας (Αίγισθος), Παναγιώτης Λαμπίδης (Πυλάδης), Νίκος Κέφαλος (Παιδαγωγός). ΧΟΡΟΣ: Εύη Κατσίκα, Άνθη Καπέλα, Έφη Λάτσκου,  Αθηνά Σταυριανουδάκη.

Γενική είσοδος: 10€

Μειωμένο: 8€ ( Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων)

Μοιραστείτε την είδηση