Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον

3 Min Read

Το κύριο μήνυμα του συνεδρίου ηλεκτροκίνησης που γίνεται στην Κοζάνη

Ξεκίνησε χθες το πρώτο συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση και την ενέργεια «GREEN MOBILITY CONFERENCE 2022», στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης. Το συνέδριο διοργανώνει το πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ένα τμήμα που ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση εδώ και πολλά χρόνια. Κορυφαίοι επιστήμονες και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων και θεσμών βρίσκονται ανάμεσα στους ομιλητές και αναπτύσσουν εισηγήσεις γύρω από την ηλεκτροκίνηση και το πράσινο μέλλον.

- Advertisement -

«Ελπίζουμε πως αυτό το συνέδριο θα γίνει θεσμός για να συνεχίσει η περιοχή μας, να βρίσκεται στην καρδιά της ενέργειας που εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς», είπε ο Δημήτρης Στημονιάρης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Από τη μεριά του ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε πως η πολιτεία επενδύει στην ηλεκτροκίνηση από το 2014, εξαίροντας την Κοζάνη για την πρωτιά της στην χώρα να εγκαταστήσει φορτιστές οχημάτων με πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ. «Η ηλεκτροκίνηση είναι ένας σημαντικός στόχος και μια προτεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως από το 2035 και μετά δεν θα παράγονται πλέον νέα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα και η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε πως η Δυτική Μακεδονία πρωταγωνιστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και είναι «μπροστάρης» στην πράσινη κινητικότητα με πυρήνα των εξελίξεων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.  «Θέλουμε ως Περιφέρεια, στο πλαίσιο και της απολιγνιτοποίησης, ένα μεγάλο κομμάτι της μετάβασης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, να καλυφθεί από τις νέες πράσινες τεχνολογίες και τις τεχνολογίες του περιβάλλοντος. Μια από αυτές είναι και η ηλεκτροκίνηση, είτε βασίζεται στη μπαταρία, είτε σε λειτουργία υδρογόνου. Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και ήδη με τις ενέργειες που έχουν γίνει είμαστε σε πολύ καλή θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι το οποίο πρέπει να το μεταφράσουμε σε θέσεις εργασίας και σε παραγόμενο πλούτο» επεσήμανε.

Την υποστήριξη και συμβολή της ΔΕΔΔΗΕ στην επέκταση των φορτιστών οχημάτων σε όλη τη χώρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ηρακλής Μενεγάτος. Ο κ. Μενεγάτος είπε πως «το δίκτυο διανομής, έχει τις βασικές υποδομές για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης τουλάχιστον μέχρι το 2030 και πως ο περισσότερος κόσμος με την παροχή που έχει στο σπίτι του θα μπορούσε να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτός θα ήταν ο φθηνότερος τρόπος χωρίς ιδιαίτερες δαπάνες».

Το συνέδριο που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με έκθεση ηλεκτροκίνησης στην κεντρική πλατεία, ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ.

Θένια Βασιλειάδου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση