Με μηδενικό ενεργειακό κόστος τα προϊόντα της γης αποξεραίνονται, συσκευάζονται και διατίθενται προς κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι καινοτόμες λύσεις έχουν προοπτική.
Το πως πέτυχε κάτι τέτοιο μια επιχείρηση, που βρίσκεται έξω από την Πτολεμαΐδα παρουσίασε η ΕΡΤ Κοζάνης σε ρεπορτάζ της Μαίρης Κεσκιλίδου.
Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος πωλήσεων Χρήστος Βοϊτσίδης, μέσα στην κρίση της πανδημίας μια εταιρεία σκέφτηκε να επεκταθεί και να κατασκευάσει ξηραντήρια για τους καρπούς της γής. Μια ιδέα που είχε ξεκινήσει από το 2018.
Χωρίς πρόσθετες ουσίες, μυρουδιάς και γεύσεως επιτυγχάνεται η διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών των πρώτων υλών της με την μορφή υγιεινών σνακ.
Συμπυκνωμένη γεύση και αρώματα, μαζί με την φλούδα, στην οποία περιέχονται όλα τα πολύτιμα συστατικά, αντί για τσίπς είναι ένα βιολογικό και υγιεινό προϊόν, όπως λέει ο κ. Βοϊτσίδης.
Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια ντομάτες, λεμόνια, τίθενται υπό το φως του ήλιου και η πατέντα παίρνει ενέργεια μέσω φωτοβολταικών πάνελ. «Οι ντόπιοι παραγωγοί είναι οι βασικοί τροφοδότες, ενώ όσα δεν υπάρχουν στην περιοχή η προμήθεια γίνεται από γειτονικούς νομούς, ανάλογα με το είδος του καρπού».
Είναι μια ακριβή επένδυση, αλλά ο επιχειρηματίας κατάφερε να μειώσει το κόστος της Carpus Diem, καθώς διαθέτει και μια εταιρεία που κατασκευάζει συστήματα παραγωγής ενέργειας. Σημειώνεται ότι, αυτή η εταιρεία ηλιακών συστημάτων, ξεκίνησε το 1998 με κύριο αντικείμενο τον σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων ενεργειακών προϊόντων εξοικονόμησης ενέργειας.
Ο Νίκος Λυσσαρίδης, αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας και Μεταφορών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εξηγεί ότι η περιφέρεια διαθέτει επιχειρήσεις που καινοτομούν και μπορούν να συντηρήσουν τον τριτογενή, αλλά και τον δευτερογενή τομέα.
Η επιτυχία ήρθε γρήγορα και οι εξαγωγές των προϊόντων φτάνουν σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι προοπτικές για περαιτέρω προώθηση των προϊόντων δείχνουν ιδιαίτερα ευοίωνες.