Η ισχύς εν τη ενώσει

6 Min Read
Από δεξιά προς τα αριστερά: Ο Δήμαρχος Βελβεντού, Σερβίων, Βοίου και η Οικονομική Διευθύντρια της HENGAS Σταυρούλα Γιαννοπούλου

Πως οι τρεις Δήμαρχοι Βοίου, Σερβίων και Βελβεντού φέρνουν το φυσικό αέριο στις περιοχές τους

«Η ισχύς εν τη ενώσει», έτσι χαρακτήρισαν την κοινή προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου σε Σέρβια, Βελβεντό και Βόϊο οι τρεις δήμαρχοι των περιοχών αυτών, οι οποίοι το μεσημέρι της Τρίτης μίλησαν στα ΜΜΕ. Παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας φυσικού αερίου που ανέλαβε τα έργα και την διανομή στις περιοχές αυτές, οι Χρήστος Ελευθερίου, Μανώλης Στεργίου και Χρήστος Ζευκλής, κάλεσαν τους κατοίκους των περιοχών τους να μην διστάσουν να συμπληρώσουν αιτήσεις σύνδεσης για να μπορέσει να αναπτυχθεί πλήρως το έργο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας, εντός των επόμενων δυο μηνών οι διαδικασίες εκκίνησης για την ανάπτυξη του δικτύου ξεκινούν με δωρεάν τέλη σύνδεσης μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2025 για όσους κάνουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (www.hengas.gr).

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα καλύψουμε το 100% του ενδιαφέροντος που θα προκύψει από τους κατοίκους των περιοχών. Ο ελάχιστος αριθμός συνδέσεων που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε είναι 1200 όμως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι συνδέσεις θα είναι πολλαπλάσιες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Στούμπος, Διευθυντής Κατασκευών της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του 2024 θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνουν το βασικό δίκτυο (30% με 40%) και ανάλογα με το εμπορικό ενδιαφέρον το δίκτυο θα επεκτείνεται. Η τροφοδοσία του δικτύου με φυσικό αέριο θα γίνεται με ειδικά βυτιοφόρα από τους σταθμούς Τρικάλων και Θεσσαλονίκης.

«Για τους τρεις δήμους είναι μέρα γιορτής και χαράς που ξεκινάει αυτό το μεγάλο έργο. Ενωθήκαμε και προσπαθήσαμε να δώσουμε φθηνότερη θέρμανση στους κατοίκους μας και θα διεκδικήσουμε κι΄ άλλα πράγματα με ενότητα όπως κάναμε μέχρι τώρα» ανέφερε ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν και ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις και στην προσπάθεια που έγινε για να αποκτήσει η περιοχή φυσικό αέριο. «Το2019 ενωθήκαμε για να φέρουμε το φυσικό αέριο στον τόπο μας, κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια αν το πολιτικό προσωπικό ήθελε να συγκρατήσει τον πληθυσμό στα χωριά» πρόσθεσε ο κ. Στεργίου, ο οποίος μίλησε για ένα έργο που θα ωφελήσει τόσο την τοπική οικονομία όσο και το περιβάλλον με την μείωση της αιθαλομίχλης.

«Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να κρατήσουμε τους κατοίκους στα χωριά μας και αυτό το έργο θα φέρει φθηνότερη θέρμανση. Είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας και οι δήμοι μας έχουν κοινά προβλήματα και διεκδικούν κοινές λύσεις με κοινές διεκδικήσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής.

Εντελώς δωρεάν συνδέσεις και για το μέλλον

Σύμφωνα με τους τρεις δημάρχους ήδη ξεκίνησαν οι προσπάθειες διεκδίκησης για επιδότηση 100% για όποια έξοδα απαιτούνται από τους κατοίκους για παροχή. Η εταιρεία ανακοίνωσε δωρεάν τέλη σύνδεσης μέχρι τον Οκτώβρη του 2025 και έχει τους αυτοδιοικητικούς στο πλευρό της για να παραταθεί αυτός ο χρόνος. Η επιδότηση που διεκδικούν οι δήμαρχοι αφορά και σε ότι χρειάζεται το νοικοκυριό ή ο επαγγελματίας για να πάρει το καύσιμο. «Βασικές διεκδικήσεις όλων μας είναι να μην πληρώσει κανένας τίποτα. Οι πολιτικοί πρέπει να το καταλάβουν και να συμμεριστούν τις αγωνίες μας και τα προβλήματα και να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε μια περιοχή μετάβασης και μετάβαση δεν βλέπουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βελβεντού.

«Ακούμε για εκατομμύρια τόσον καιρό για την περιοχή. Οι τρεις δήμοι είμαστε από τους πλέον αδικημένους και θεωρούμε πως πρέπει να διεκδικήσουμε λίγα σε σχέση με τα πολλά που μας έταξαν αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε ο Δήμαρχος Σερβίων.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Βοίου, δήλωσε πρόθυμος για συνέχιση των διεκδικήσεων και ανέφερε πως οι δήμοι θα είναι από τους πρώτους που θα στηρίξουν το εγχείρημα με συνδέσεις όλων των δημοτικών κτιρίων για να αποτελέσουν τους μεγαλύτερους καταναλωτές.

Η ταυτότητα της HENGAS

Η HENGAS είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα με Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου εγκεκριμένη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ίδρυση της εταιρείας προέκυψε ως αποτέλεσμα της απόσχισης της EDIL HELLAS ATEBE, η οποία ήταν πρωτοπόρος στον τομέα του φυσικού αερίου. Ήδη, εντός του 2020, η HENGAS ξεκίνησε τη μελέτη και την κατασκευή των Δικτύων Διανομής Αερίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τήρησης του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από τη ΡΑΕ και στο πλαίσιο της πλήρους τήρησης των κανόνων που τίθενται για τις περιοχές του Δήμου Δεσκάτης Γρεβενών, του Δήμου Παιονίας της στο Κιλκίς, του Δήμου Πολυγύρου στην Χαλκιδικής, του Δήμου Έδεσσας και Σκύδρας στην Πέλλα, του Δήμου Τρίπολης, Κορίνθου, Μεγαλόπολης, Σπάρτης, Καλαμάτας στην Πελοπόνησο, του Δήμου Νάουσας και των Δήμων Βοϊου, Σερβίων και Βελβεντού. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Μεγαλόπολη υπήρξε επιδότηση λόγω του ότι είναι περιοχή μετάβασης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση