«Η ιστορία των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ αφορά κάθε λαϊκό άνθρωπο καλής θέλησης» Tου Θαναση Χαστά μέλους του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

4 Min Read

«Την Κυριακή 31 Οκτώβρη το ΚΚΕ προσθέτει έναν σημαντικό, νέο κρίκο, στην αλυσίδα των μνημείων και μουσείων που έχει δημιουργήσει σε όλη τη χώρα. Έναν νέο κρίκο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το νέο μουσείο που θα εγκαινιαστεί στο Νεστόριο της Καστοριάς για τη δράση των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στην περιοχή του Γράμμου.

Την Κυριακή 31 Οκτώβρη, ώρα 11:30πμ, δίνουμε το παρόν στην εκδήλωση – εγκαίνια στο Νεστόριο και στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συντρόφου Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με τα μνημεία των ηρώων, αλλά και τα μουσεία που κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, με τις εκδηλώσεις στους τόπους θυσίας σε όλη την Ελλάδα τιμάμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που κατέθεσαν ολόκληρη τη ζωή τους στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Αναδεικνύουμε τα χιλιάδες παραδείγματα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας, της συλλογικής δράσης στον αγώνα για το δίκιο, στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Η ανάδειξη και η μελέτη της ιστορίας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ είναι ανάδειξη και μελέτη της ιστορίας του τόπου μας, της Δυτικής Μακεδονίας, της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, στην πραγματικότητα συγκρούονται δύο κόσμοι. Και στην περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης και αργότερα στην περίοδο του ΔΣΕ, συγκρούστηκαν δύο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι.

Από τη μια, ήταν οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες, οι αγωνιστές, που αντιπροσώπευαν και πάλευαν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Και από την άλλη, ο καταπιεστικός μηχανισμός της αστικής τάξης που υπερασπιζόταν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της.

Αυτοί οι δύο κόσμοι συνεχίζουν και σήμερα να συγκρούονται και δεν μπορούν να γίνουν “ένα”, όπως φαντασιώνονται ορισμένοι που κάνουν όνειρα, όπως άλλοι προκάτοχοί τους στο παρελθόν, που κήρυξαν δήθεν το «τέλος των ιδεολογιών», το «τέλος της ταξικής πάλης και των αγώνων», το «τέλος της ιστορίας».

Εμπνεόμαστε από τη θυσία των αλύγιστων της ταξικής πάλης και συνεχίζουμε, για να δικαιωθεί το όραμά τους, για να νικήσει ο λαός!

Τα παρακάτω λόγια συνεχίζουν να εμπνέουν το νου και την καρδιά κάθε αγωνιστή:

«Παλεύουμε για να μπορέσουμε εμείς, τ’ αδέρφια μας και τα παιδιά μας να φάμε γλυκό ψωμί και να κάνουμε τη χαρά καθημερινό σύντροφο στη ζωή μας. Είμαστε οι πολλοί. Είμαστε οι δυνατοί. Γιατί έχουμε το δίκιο μαζί μας, γιατί παλεύουμε για την Πατρίδα μας, για το λαό μας. Γιατί είμαστε ο καινούριος κόσμος και κλείνουμε μέσα μας τη δύναμη που έχει η ζωή για να τραβάει μπροστά. Η νέα ζωή για μας δεν είναι φαντασία. Εμείς τη ζήσαμε. Αγγίξαμε χειροπιαστά το όνειρο και τη λαχτάρα της ζωής μας, την εξουσία του λαού, στην εθνική αντίσταση. (…) Πολεμάμε για να ζήσουμε λεύτεροι, ριχνόμαστε στη μάχη πλάι-πλάι εργάτες και αγρότες, όλοι οι σκλάβοι της δουλειάς για να γίνουμε οι λεύτεροι διαφεντευτές της ζωής μας. (…) Εργάτες, αγρότες και όλος ο Λαός κρατάμε τον κόσμο στα δυο μας τα χέρια. Αυτά τα ιδανικά φλογίζουν του μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.» (Απόσπασμα από μπροσούρα που εκδόθηκε το 1948 για τα δύο χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ)».

22/10/21

Από το Γραφείο Tύπου

 της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του KKE

Μοιραστείτε την είδηση