Η ιστορία του Βόλλεϋ της Κοζάνης (εν συντομία)

3 Min Read

Το 1971 ιδρύθηκε ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, με πρόεδρο τον Δημήτριο Κυρζόπουλο. Η πρώτη ομάδα Βόλλεϋ, που δημιουργήθηκε το 1972, προερχόταν από την ομάδα του Γυμνασίου της πόλης, με προπονητή τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Βασίλη Φλέγκα. Η ομάδα συμμετείχε στα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα, όπου πρωταγωνιστούσε.

Η ομάδα του Εθνικού ανέβηκε για πρώτη φορά στη Β εθνική κατηγορία το 1975 (τότε δεν υπήρχε Α2) και έπαιξε στο πρωτάθλημα της Β εθνικής κατηγορίας το 1975-1976. Προπονητής ήταν ο Ηλίας Ιεροκλής. Τότε (1975) έγινε και η πρώτη μεγάλη μεταγραφή, του Μανόλη Παπαδογιαννάκη από τον Εθνικό Κοζάνης στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήταν ο πρώτος αθλητής Βόλλευ από την Κοζάνη που αγωνίσθηκε στην εθνική Ελλάδος. Σημαντική επίσης μεταγραφή ήταν αργότερα, του Γιώργου Γελαδάρη στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης (Α εθνική), κορυφαία ομάδα Βόλλεϋ στη Βόρεια Ελλάδα.

- Advertisement -

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας της μετέπειτα μεγάλης ομάδας που ανέβηκε στην Α εθνική κατηγορία (1988). Δημιουργός της ήταν ο αθλητής της ομάδας και προπονητής Αντώνης Παπαδόπουλος, που ξεκίνησε να δουλεύει με νέα παιδιά, ανάμεσα στα οποία και ο Γιώργος Ντράγκοβιτς. Μετά από πορεία ενός χρόνου στην Α εθνική (1988-1989), η ομάδα άρχισε να χάνει σε δυναμικότητα και σιγά σιγά ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Το 1989 ο Ντράγκοβιτς μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς, όπου έγραψε τη δική του λαμπρή ιστορία, τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στην Εθνική Ομάδα.

Προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς μετά το 1990, κράτησαν μια καλή μαγιά αθλητών, συντήρησαν το άθλημα στην περιοχή και φέτος (2016) η ομάδα του ΠΗΓΑΣΟΥ Κοζάνης, με προπονητή τον παλιό αθλητή Βόλλεϋ του Εθνικού, τον Παναγιώτη Λαβαντσιώτη, ανέβηκε στην Α2 κατηγορία.

Κορυφαίοι επίσης αθλητές που στήριξαν την μακρόχρονη πορεία του Εθνικού Κοζάνης και διακρίθηκαν αγωνιζόμενοι σε υψηλό επίπεδο ήταν οι Γιώργος Μάτας, Τάσος Καπρίνης και Γρηγόρης Γιάντσιος. Πρωτεργάτης στην άνοδο του Βόλλεϋ ήταν ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Εθνικού Κοζάνης Γιάννης Κορκάς.

Σε ότι αφορά στο Βόλλεϋ γυναικών, πολλοί θυμούνται τη μεγάλη ομάδα του ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, που δημιούργησε ο Μανόλης Παπαδογιαννάκης και διέπρεψε στη δεκαετία του’90 στην Α εθνική κατηγορία για πολλά χρόνια, αγωνιζόμενη μάλιστα και στην Ευρώπη. Πρώτη αθλήτρια του Βόλλεϋ της Κοζάνης που κλήθηκε στην εθνική ομάδα ήταν η Νικολέτα Διάφα. Πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Πετρίδης και έφορος ένας ακούραστος άνθρωπος του Βόλλεϋ ο Πάρης Γυμνόπουλος.

 

Νέστορας Κολοβός

Δρ Γεωλόγος ΑΠΘ

 

 

*Η φωτογραφία είναι από την πρώτη άνοδο του Εθνικού Κοζάνης στην Β εθνική κατηγορία, σε αγώνα της τελικής φάσης μέσα στη Βέροια. (Αρχείο Γιάννη Κορκά)

Μοιραστείτε την είδηση