Η Καλαμιά δεν είναι… μόνη στον κάμπο

4 Min Read

Οι λιγοστοί κάτοικοι κατάφεραν να κινητοποιήσουν τους πολλούς και σταμάτησαν τις εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκού

Την παύση των εργασιών του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της Καλαμιάς, κατάφεραν την Παρασκευή οι κάτοικοι του μικρού χωριού της περιοχής Καραγιαννίων. Έχοντας στο πλευρό τους την Περιφέρεια, τον Δήμο, φορείς και υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην ΝΔ, διαδήλωσαν κατά της κατασκευής του φωτοβολταϊκού και απέκλεισαν τον χώρο των εργασιών και του εργοταξίου.

Κι όμως, οι λίγοι άνθρωποι της Καλαμιάς κατάφεραν να κινητοποιήσουν δεκάδες κόσμου και φορείς για να σταθούν στο πλευρό τους. Η αγωνιστικότητά και αποφασιστικότητά τους και η προεκλογική περίοδος, κινητοποίησε δεκάδες κόσμου που ήταν αρκετό για να σταματήσουν τις εργασίες. Προφανώς και η παύση των εργασιών είναι προσωρινή. Δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τον αγώνα τους.

Το ραντεβού δόθηκε για το πρωί της Παρασκευής στις 9. Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς, μιλούσε για παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά του φαραωνικού φωτοβολταϊκού της εταιρείας που ξεκίνησε τις εργασίες κατασκευής του στα βορειοδυτικά του χωριού. Η συγκέντρωση όμως γρήγορα έγινε πορεία προς τον χώρο των εργασιών.

Στην κορυφή της βρίσκονταν δυο τρακτέρ, κάτοικοι με πανό και από πίσω ακολουθούσαν οι συγκεντρωμένοι. Ανάμεσά τους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΤΕΕ, οι επικεφαλής των συνδυασμών «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, «Λαϊκή Συσπείρωση» Αντώνης Τσάκωνας και «ΑΡΣΥ» Στέφανος Πράσσος», περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι Κοζάνης και επικεφαλής πολλών παρατάξεων και υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Ο «μαγνήτης» των λιγοστών κατοίκων της Καλαμιάς, τράβηξε στο χωριό τους περίπου 100 ανθρώπους.

Υπό την διακριτική παρουσία της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία του χωριού στις 9 το πρωί και κατευθύνθηκαν προς τον χώρο των εργασιών. Μόλις αντιλήφθηκαν πως στην κορυφή του λόφου υπήρχαν δυο ερπυστριοφόρα, χωρίς δεύτερη σκέψη ανέβηκαν στην κορυφή και «κυνήγησαν» τα μηχανήματα έργου μέχρι αυτά να φτάσουν προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Η κλούβα των ΜΑΤ απομακρύνθηκε από το σημείο για να μην προκαλέσει όπως και τα περιπολικά. Έτσι οι κάτοικοι σταμάτησαν τα μηχανήματα, κρέμασαν πανό και ζήτησαν την παύση των εργασιών για άλλη μια μέρα.

Η δημόσια καταγγελία που έκαναν οι κάτοικοι πριν λίγες μέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως το κτίριο που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να αποθηκεύει τα πάνελ έχει αδειοδοτηθεί για κτηνοτροφική χρήση και δεν επινοικιάζεται, έκανε τον Περιφερειάρχη να δώσει εντολή να γίνει άμεσα αυτοψία για να ελεγχθεί. Το σχετικό έγγραφο πήγε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας μέσα σε μια ώρα και τα τηλέφωνα της Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνας Δαδαμόγια για την άμεση αυτοψία πήραν «φωτιά». Η ίδια είπε πως οι υπηρεσίες θα πράξουν αυτό που πρέπει.

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Κοζάνης Ηλίας Τσιότσιας, ανέλαβε την διαπραγμάτευση με τους διαμαρτυρόμενους και υποσχέθηκε να μεταφέρει το μήνυμα στην εταιρεία, να σταματήσουν οι εργασίες μέχρι να διαπιστωθεί αν το κτίριο που η εταιρεία μίσθωσε πληροί τις προϋποθέσεις αποθήκευσης των υλικών που μεταφέρει. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση