Οι «καλές» σχολές και οι καλές επιλογές

2 Min Read

Μέρες της ανακοίνωσης των βάσεων και μοιραία η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις προοπτικές των 18άρηδων. Έγραφα πέρυσι τέτοια εποχή από συζήτηση που λαθράκουσα: «υποψήφιος που μόλις έχει περάσει στις εξετάσεις, φτάνει στο φροντιστήριο και λέει στον καθηγητή του “κύριε τι κάνει αυτό το τμήμα στο οποίο πέρασα; Είναι καλό;”. Ο καθηγητής του απαντά “Που πέρασες παιδί μου;” (Στο σημείο αυτό κάποιος θα περίμενε να ακούσει από το νέο φοιτητή την απάντηση “Χαρτοκοπτικής και Οριγκάμι” ή “Ανθοδετικής και Ροζ Μπουκέτων”). Κι όμως η απάντηση είναι “στους πολιτικούς μηχανικούς”.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε και μεγάλη ιδέα για το τι ακριβώς έκανε το τμήμα που περάσαμε, όταν περάσαμε. Συνεπαρμένοι από το κύρος και τη γοητεία που ασκούσε η σχολή, ακολουθήσαμε άλλοι την πεπατημένη, ενώ άλλοι τολμήσαμε σε νέους δρόμους.
Η διαθεσιμότητα, όμως, πλέον της πληροφορίας και τα νέα γνωστικά και επιστημονικά αντικείμενα που δημιουργούνται, δεν επιτρέπουν να κινηθούμε με τους ίδιους ρυθμούς.
Οι «καλές» σχολές του κάποτε, μπορεί να μη λένε τίποτα πλέον, ενώ χιλιάδες παραδείγματα παιδιών που πέρασαν σε λιγότερο καλές σχολές –κατά την κοινή γνώμη πάντα- και στη συνέχεια διέπρεψαν κυνηγώντας το όνειρό τους, επιβεβαιώνουν ότι σημασία έχει να βρεις αυτό που θέλεις. Όταν το βρεις, όλα γίνονται πιο εύκολα.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση