Η καθημερινότητα «κλειδί» για την ψυχική υγεία

4 Min Read

Η δομή της ΕΨΥΚΑ στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 

Το… αυτονόητο μήνυμα του να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία και να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, προσπάθησαν να στείλουν την Δευτέρα από την Κοζάνη, τα μέλη των δομών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου, το προσωπικό της δομής «βγήκε» στην κεντρική πλατεία Κοζάνης για να ενημερώσει τους πολίτες για τις δράσεις της ΕΨΥΚΑ.

Μαζί τους και ο επιστημονικά υπεύθυνος της Εταιρείας Αλέξης Καβαδάτος, ο οποίος μιλώντας στον «Χ» θέλησε να κοινωνήσει μήνυμα βοήθειας και στήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και να καλέσει την αυτοδιοίκηση να «τρέξει» γρηγορότερα προγράμματα που αφορούν στον κλάδο, προκειμένου να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΕΨΥΚΑ Αλέξης Καβαδάτος

Ο κορωνοϊός εκτόξευσε προβλήματα ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με τον κ. Καβαδάτο, ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας, επιδείνωσε αρκετά τα κοινωνικά και ψυχικά προβλήματα της κοινωνίας. «Παρατηρήσαμε αύξηση στην ενδοοικογενειακή βία, στα προβλήματα των εφήβων όπως εξάρτηση με το διαδίκτυο, μπόουλινγκ, επιθετικότητα, αγχώδεις διαταραχές, καταθλίψεις και γενικά μια έξαρση σε όλες τις μορφές των ψυχικών παθήσεων. Αυτά βέβαια δεν ήρθαν ξαφνικά μιας και η βάση υπήρχε. Επειδή όμως άλλαξαν κάποιες σταθερές που βοηθούσαν τον κόσμο να διαχειριστεί τα προβλήματα αυτά, ο εγκλεισμός τα εκδήλωσε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικός παράγοντας στην διατήρηση της ψυχικής υγείας, είναι η διαχείριση της καθημερινότητας μας, το πως σχετιζόμαστε με τους άλλους και πως κοινωνικοποιούμαστε, πως ψυχαγωγούμαστε και οι δραστηριότητές μας. «Στον κορωνοϊό όλα αυτά άλλαξαν άρδην με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα θέματα και να εκδηλωθούν. Αυτό που έχει σημασία λοιπόν, είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας και αν δεν ξέρουμε πως γίνεται αυτό δεν είναι ντροπή να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό να μας συμβουλεύσει» επισημαίνει ο κ. Καβαδάτος.

 

«Κλειδί» οι ειδικοί

Ένα θετικό νέο της τελευταίας πενταετίας, είναι, σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο της ΕΨΥΚΑ, το ότι πλέον η επίσκεψη σε ειδικούς δεν είναι ταμπού. «Όπως όταν πονάει κάτι στο σώμα μας επισκεπτόμαστε τον ειδικό, έτσι και όταν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την ψυχική μας υγεία πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Θα αντιληφθούμε για παράδειγμα ότι κάτι δεν πάει καλά με την διάθεσή μας, έχουμε νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αλλαγές στην όρεξή μας ή τρώμε μηχανικά ή τρώμε λιγότερο, διαταραχές στον ύπνο, όλα αυτά είναι σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά» τονίζει ο κ. Καβαδάτος.

 

Κοζάνη και Γρεβενά υποστηρίζει η ΕΨΥΚΑ

Η κινητή μονάδα της ΕΨΥΚΑ υποστηρίζει εδώ και χρόνια την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Δυστυχώς η πρόταση της Εταιρείας για δημιουργία αντίστοιχης δομής σε Καστοριά και Φλώρινα, βρίσκεται -ακόμη- στο συρτάρι του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο δεν κινεί καμία διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Καβαδάτο, το προσωπικό της δομής εργάζεται στο «φουλ» με τα περιστατικά στις δυο περιοχές να είναι πάρα πολλά αλλά να αντιμετωπίζονται. Τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΕΨΥΚΑ είναι 24610 40070 και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μουσών και Διονύσου.

 

Τι κάνει η ΕΨΥΚΑ

Φιλοσοφία-Στόχοι

  • Κοινωνική Αποκατάσταση και Αποασυλοποίηση
  • Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Επανένταξης

Συγκεκριμένα στις δομές φιλοξενίας λαμβάνουν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Εκπαίδευση σε Δεξιότητες Ανεξάρτητης Διαβίωσης
  • Εκμάθηση Κοινωνικών Δεξιοτήτων
  • Νοσηλευτική Φροντίδα Φιλοξενούμενων
  • Ψυχολογική Στήριξη στην Οικογένεια των Φιλοξενούμενων
  • Ψυχολογική Στήριξη των Φιλοξενούμενων
  • Προγράμματα Φυσικοθεραπείας
  • Προγράμματα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Κοινότητας σε Θέματα Ψυχικής Νόσου
  • Προγράμματα Εργασιοθεραπείας
  • Ομάδες Δημιουργικής Απασχόλησης

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση