Η κοινωνική αλληλεγγύη και η προσφορά στον συνάνθρωπο στο επίκεντρο ημερίδας

4 Min Read

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δωρητών μυελού των οστών, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» διοργάνωσε ημερίδα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την αιμοδοσία, τη δωρεά μυελού των οστών, βλαστοκυττάρων και ιστών και οργάνων σώματος.

Ο Δημήτρης Σιδερίδης, πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Γέφυρα Ζωής» ανέφερε πως ο σύλλογος από το 2005 προσπαθεί, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, να ενημερώνει για την αιμοδοσία, τα αιμοπετάλια, τη δωρεά του μυελού των οστών, τη δωρεά βλαστοκυττάρων και τη δωρεά ιστών και οργάνων.  

Η κα. Βάσω Γκάσταρη – αιματολόγος, στάθηκε στη δωρεά του αίματος και των αιμοπεταλίων η οποία απευθυνόταν στο ευρύ κοινό, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων αιμοδοτών. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η αιμοδοσία δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το φοβάται και είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για χιλιάδες ασθενείς» σημείωσε η ίδια.

Ο κ. Νικόλαος Σπυρίδης, αιματολόγος – επιμελητής Α’ στην αιματολογική κλινική – μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και ιατρικός υπεύθυνος της δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» στάθηκε στη λειτουργία και τον ρόλο της τράπεζας βλαστοκυττάρων στο κοινωνικό σύνολο

Η κα. Μαρία Κώστογλου – εκπρόσωπος του ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» και υπεύθυνη προσέλκυσης δοτών στάθηκε στη δωρεά μυελού των οστών και στους μύθους γύρω από αυτή, οι οποίοι «τρομοκρατούν» όπως τόνισε τους πολίτες και τους αποθαρρύνουν σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση, από το να γίνουν συνειδητά δότες και να βοηθήσουν ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από κάποια λευχαιμία ή οποιαδήποτε άλλη κακοήθη νόσο.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Χαράλαμπος Τσεβεκίδης σημείωσε πως η δωρεά αίματος, βλαστοκυττάρων, μυελού των οστών, ιστών και οργάνων σώματος είναι ζήτημα πολιτισμού, αλτρουισμού και αλληλεγγύης. «Είναι σημαντικό να έχουμε γνώση γιατί έτσι φεύγουν οι οποιεσδήποτε φοβίες μπορεί να έχουμε, γινόμαστε πιο υπεύθυνοι και αναμετριόμαστε με τον εαυτό μας ώστε να δούμε πόσο άνθρωποι είμαστε, πόσο αγαπάμε τον πλησίον μας και πως υλοποιούμε εμπράκτως τη σκέψη και την πεποίθηση μας» τόνισε ο κ.  Τσεβεκίδης. 

Η κα. Παναγιώτα Μπαλτά, νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» και υπεύθυνη του γραφείου διασύνδεσης με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στάθηκε στη δωρεά οργάνων και ιστών μετά θάνατον, αναφέροντας πως αποτελεί την κορυφαία επιλογή εθελοντικής προσφοράς και μοναδική πράξη αλτρουισμού. 

Επίσης δότες μυελού των οστών μοιράστηκαν τις συναρπαστικές ιστορίες τους για το τεράστιο δώρο ζωής που έκαναν και μίλησαν συγκινημένοι για τις εμπειρίες τους. «Αν όλοι οι άνθρωποι μπουν στη θέση ενός ασθενή, νιώσουν τον πόνο του και την αγωνία που έχει για να βρει αυτόν τον έναν και μοναδικό άνθρωπο που ενδεχομένως να του σώζει τη ζωή, δεν θα το σκεφτούν δεύτερη φορά και θα γίνουν όλοι εθελοντές δότες μυελού των οστών» σημείωσε μια εξ αυτών. Όλοι δήλωσαν τυχεροί, συγκινημένοι και χαρούμενοι που είχαν τη δυνατότητα να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπο τους.

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Πολυκρέτης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, με το ταμπεραμέντο του έδωσε μια διαφορετική νότα στην εκδήλωση λέγοντας πως «η αγάπη δεν έχει όρια». 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση