Η Κοινότητα Εράτυρας ζητά την ακύρωση της εγκατάστασης 4 νέων φωτοβολταικών στο Άσκιο

2 Min Read

Την ακύρωση της εγκατάστασης 4 νέων φωτοβολταικών σταθμών στο όρος ‘Ασκιο ζητά ο Πρόεδρος Κοινότητας Εράτυρας  Γιώργος Βάρκας με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Βασίλη Μιχελάκη και τους βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης εκφράζοντας όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση  τη αντίθεση σύσσωμης της κοινωνία της Εράτυρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Βάρκας «θεωρούμε απαράδεκτο, όλη η διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταικών, να γίνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς χωροθέτηση, όρους και κριτήρια συνύπαρξης, αλλά με άναρχο τρόπο. Σημαδεύουν μια περιοχή στον χάρτη και την διεκδικούν. Το κράτος παραχωρεί αφειδώς τέτοιες άδειες χωρίς κανείς να νοιάζεται αν στραγγαλίζουν την Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της Εράτυρας στην επιστολή του σημειώνει πως η Εράτυρα είναι το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό χωριό της Π.Ε.Κοζάνης, σε μεγάλα βοοειδή ζώα με τρείς χιλιάδες τουλάχιστον αγελάδες και μοσχάρια και οκτώ χιλιάδες αιγοπρόβατα να βόσκουν στις πλαγιές του Σινιάτσικου (Άσκιο) για οκτώ μήνες ετησίως.

«Και ενώ προσπαθούμε να ‘’κτίσουμε’’ ένα ισχυρό brand name για τα γνήσια κρέατα και άριστα τυροκομικά προϊόντα από τα ζώα που τρέφονται στα πλούσια χορτολίβαδα, εκεί ακριβώς, στις καλύτερες εκτάσεις ζητούνται οι άδειες και η εγκατάσταση των Φ/Σ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «η εγκατάσταση των φωτοβολταικών  όχι μόνο δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά μειώνουν, γιατί αρκετές οικογενειακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα κλείσουν μη έχοντας επαρκή χώρο βόσκησης για τα ζώα τους» ενώ και «τα οποιαδήποτε σχέδια μας για ήπια τουριστική ανάπτυξη του Σινιάτσικου με ορειβασία, αναρρίχηση, σημεία αναψυχής, mountain bike, οργανωμένη μελέτη της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας…πάνε περίπατο σε μια θάλασσα από γυαλιά».

 

Μοιραστείτε την είδηση