Συγκινητική η συμμετοχή των πολιτών στην πλατεία της Κοζάνης
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, το μεσημέρι της Κυριακής. Αμέτρητοι πολίτες και συλλογικότητες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο», μια φράση που ακούστηκε στο συγκλονιστικό ηχητικό που δημοσιοποιήθηκε και αποκάλυψε ότι υπήρχαν ζωντανοί άνθρωποι μετά τη σύγκρουση, οι οποίοι τελικά χάθηκαν από τη φωτιά που ακολούθησε.
Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων, η φωτιά προκλήθηκε από ένα παράνομο χημικό φορτίο, το οποίο μετέφερε το τρένο. Η κεντρική πλατεία της Κοζάνης γέμισε από πολίτες όλων των ηλικιών που ενώθηκαν στη διαμαρτυρία, ζητώντας δικαίωση για τις 57 ζωές που χάθηκαν τη μοιραία βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στον χώρο του ΟΣΕ. Εκεί, σε μια συγκινητική στιγμή, φώναξαν όλα τα ονόματα των θυμάτων και κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Ρούλα Τζοβάρα: «Δύναμη να δικαιώσουμε τους αγγέλους μας»
Συγκινητική ήταν η ομιλία της Κοζανίτισσας κ. Ρούλας Τζοβάρα, αδερφής ενός εκ των θυμάτων, του Γιάννη Τζοβάρα. Απευθυνόμενη στο πλήθος με δάκρυα στα μάτια, δήλωσε: «Ευχαριστούμε που μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε και να δικαιώσουμε αυτούς τους αγγέλους που εκείνο το βράδυ δολοφονήθηκαν».
Το μήνυμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών
Ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης: «Αγαπητοί συμπολίτες, σήμερα η φωνή μας ενώνεται με χιλιάδες άλλες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από το Λονδίνο μέχρι την Αστόρια, η καρδιά της κοινωνίας χτυπά δυνατά. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη. Η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που γεννήθηκε από την αδιαφορία, την ανευθυνότητα και τη διαφθορά. Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.
Ζητάμε δικαιοσύνη. Ζητάμε αλήθεια. Ζητάμε αλλαγή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι 57 άνθρωποι, οι 30 από αυτούς επιβίωσαν από τη μοιραία σύγκρουση, κάηκαν ζωντανοί εξαιτίας ενός παράνομου χημικού φορτίου που κανείς δε φρόντισε να ελέγξει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι δικογραφίες για τα Τέμπη θάβονται στα συρτάρια της Βουλής, ενώ οι υπεύθυνοι συνεχίζουν ανενόχλητοι την καριέρα τους.
Απαιτούμε άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για την έκρηξη του παράνομου φορτίου και τη φωτιά που έσβησε ζωές. Εξηγήσεις από τους θεσμούς πριν αναλάβουν οποιοδήποτε αξίωμα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πολιτική της συγκάλυψης. Δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και χωρίς καθυστερήσεις.
Σήμερα, σε κάθε γωνιά του πλανήτη όπου υπάρχουν Έλληνες, ο λαός λέει φτάνει πια! Δεν έχουμε άλλο οξυγόνο για να ανεχόμαστε εγκλήματα χωρίς τιμωρία. Δεν έχουμε άλλο χώρο για σιωπή και συνενοχή. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για τους νεκρούς μας, είναι για τους ζωντανούς που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. Είναι για τα παιδιά μας που δεν πρέπει να μεγαλώσουν σε μια χώρα όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρότερη αξία από το κέρδος. Δεν είμαστε αναλώσιμοι.
Όλοι μαζί μπορούμε! Δεν γονατίζουμε, δεν παραιτούμαστε. Ας κάνουμε τον πόνο μας δύναμη και τη φωνή μας, όπλο ενάντια στην αδικία. Σήμερα, εδώ και σε όλο τον κόσμο, χτυπάει η καρδιά μιας κοινωνίας που απαιτεί αλλαγή. Μιας κοινωνίας που λέει κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και αγωνιζόμαστε μαζί σας. Μαζί θα νικήσουμε και μαζί θα φέρουμε τη δικαιοσύνη εδώ, στον τόπο που αξίζει, στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία».
Ο εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων δήλωσε πως η παρουσία τους στη συγκέντρωση ήταν για να στηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων και να τιμήσουν τους συμφοιτητές που χάθηκαν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο έγκλημα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να το κρύψουν. Δεν μπορούν να κρύψουν τον πόνο, την οργή και την αγανάκτηση. Μαζικός ξεσηκωμός, απεργίες, μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια έγιναν για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, τους νεκρούς συμφοιτητές μας. Και από την άλλη πλευρά, βλέπουμε εμπαιγμό, συγκάλυψη, σιωπητήριο και κροκοδείλια δάκρυα».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις νέες αποκαλύψεις που ενισχύουν την πεποίθηση ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί: «Δύο χρόνια μετά το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, με 57 συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους, αποκαλύπτονται συνομιλίες που δείχνουν ότι πολλοί επιβάτες του τρένου θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Ωστόσο, βρήκαν φρικτό και οδυνηρό θάνατο λόγω της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησαν τη σύγκρουση». Η τοποθέτησή του αποτύπωσε τη βαθιά αγανάκτηση και την αποφασιστικότητα των φοιτητών να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαιοσύνη.
Ένας από τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ο γεωλόγος Αθανάσιος Τσιρέκας, εξέφρασε τη στήριξή του στους συγγενείς των θυμάτων, υπογραμμίζοντας: «Συμπαραστεκόμαστε στην αγωνία και τον αγώνα για δικαιοσύνη των γονέων που έχασαν τα παιδιά τους. Είναι αδιανόητο να χρειάζεται τόσος χρόνος για να εκδικαστεί η υπόθεση. Ένας χημικός ή φυσικός θα μπορούσε άμεσα να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη στο δυστύχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξει πλήρης δικαίωση. Όλοι μαζί θα δώσουν το παρών στο ετήσιο μνημόσυνο στα Τέμπη, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr