Με εργαστήρια, συζητήσεις και μουσική η πρώτη μεγάλη διοργάνωση για την ψυχική υγεία και τη διαφορετικότητα
Η κεντρική πλατεία Κοζάνης γέμισε από κόσμο την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στο πρώτο Inclusion Fest «Συμπερίληψη και Ψυχική Υγεία». Η διοργάνωση της IONOS NGO και του Δήμου Κοζάνης αποτέλεσε μια γιορτή αλληλεγγύης, ισότητας και αποδοχής, με δράσεις που έφεραν σε επαφή πολίτες, φορείς ψυχικής υγείας, κοινωνικές δομές και άτομα με αναπηρία.










Το φεστιβάλ ξεκίνησε το πρωί με περίπτερα φορέων και ενημερωτικό υλικό, ενώ η πλατεία πλημμύρισε από παιδιά σχολείων της περιοχής που είχαν κληθεί και συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλες τις δραστηριότητες. Οι μαθητές πήραν μέρος στα βιωματικά εργαστήρια, έπαιξαν προσαρμοσμένα παιχνίδια και παρακολούθησαν με προσήλωση τις δράσεις, δίνοντας ζωντάνια και χρώμα στη διοργάνωση.








Το πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις όπως το εργαστήριο πηλού «Μαγνήτες ζωγραφισμένοι με αγάπη», βιωματικά παιχνίδια προσαρμογής κινητικών και αισθητηριακών δυσκολιών, μουσικοπαιδαγωγικά εργαστήρια, καθώς και θεματικές παρεμβάσεις για την αποδοχή, την ανθεκτικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό. Στη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν ακόμη τα βιωματικά παιχνίδια «Ο τροχός της ενσυναίσθησης» και «Μικρά κάδρα μεγάλων συναισθημάτων», ενώ οι απογευματινοί «Διάλογοι ανάμεσα στις σκέψεις» έφεραν στο προσκήνιο ζητήματα νεανικής παραβατικότητας και καθημερινής ζωής με αναπηρία. Το βράδυ, η διοργάνωση απέκτησε έντονο καλλιτεχνικό και αθλητικό χαρακτήρα με επίδειξη πυγμαχίας από τον Εθνικό Κοζάνης, παρουσίαση της ομάδας Ekfrasi Movement και μουσικές επιλογές από τους DJ Μιχάλη Ρόκα και DJ Alexandra Good, που ολοκλήρωσαν το φεστιβάλ σε γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ο πρόεδρος της IONOS NGO, Αλέξιος Καβαδάτος, τόνισε ότι η ιδέα του Inclusion Fest προέκυψε από την ανάγκη να συναντηθούν οι φορείς της περιοχής, να παρουσιάσουν το έργο τους και να καλέσουν την κοινωνία να συμμετάσχει, «ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη το νόημα της συμπερίληψης». Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της προσβασιμότητας, επισημαίνοντας ότι «δεν αφορά μόνο τη φυσική διάσταση, αλλά και το πώς θα τους αντικρίσουν, πώς θα τους συμπεριφερθούν», ενώ χαρακτήρισε τη μοναξιά ως το πιο βασικό πρόβλημα που δεν λύνεται με θεσμικές παρεμβάσεις αλλά με κοινωνική ανταπόκριση.

Η ψυχολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Ιονός, Περιστέρα Καλαμάρα, εξήγησε ότι η εταιρεία, αν και νεοσύστατη, δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχικής υγείας και της συμπερίληψης, λειτουργώντας οικοτροφείο αυτισμού στην Κοιλάδα Κοζάνης. Όπως είπε, η απόφαση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια γιορτή έχει στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από την ψυχική υγεία αλλά και τη συμπερίληψη. «Αυτό που θέλουμε να μείνει», σημείωσε, «είναι ότι η Κοζάνη γιορτάζει τη συμπερίληψη. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε πολύτιμοι και όλοι είμαστε μαζί. Γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθούμε και να δραστηριοποιηθούμε».

Η κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας παιδιών και εφήβων Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Πιστόλα, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κοζάνης γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας. Όπως τόνισε, «με το να μιλάμε για τις δυσκολίες και τα προβλήματά μας, μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία στη ζωή και να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις». Επισήμανε ότι το στίγμα για την ψυχική υγεία παραμένει ισχυρό και δυσκολεύει την προσέγγιση υπηρεσιών, ωστόσο μέσα από τέτοιες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια καλλιεργείται η δυνατότητα να μιλάμε ανοιχτά για τα συναισθήματα και να ζητούμε βοήθεια όταν υπάρχει ανάγκη.

Η νομικός του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης, Αγγελική Αγγελακοπούλου, σημείωσε ότι η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της ψυχικής υγείας και της πρόληψης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση πολλών ψυχικών ασθενειών. Όπως υπογράμμισε, «το σημαντικότερο είναι η συμπερίληψη, δηλαδή ότι όλες οι διαφορετικότητες συγκεντρώνονται εδώ και είμαστε όλοι ίσοι».
Το Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχει δωρεάν συμβουλευτική, κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη σε ενήλικες γυναίκες που είναι θύματα κάθε μορφής βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, όπως μονογονείς, γυναίκες με αναπηρία, άνεργες, πρόσφυγες και μετανάστριες. Λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ εκτός ωραρίου οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή SOS 15900, που παρέχει υποστήριξη σε 24ωρη βάση. «Ένας από τους στόχους μας είναι οι συνέργειες για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών», πρόσθεσε.

Η ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ορίζοντες», Βιργινία Μαλιούφα, χαρακτήρισε το Inclusion Fest μια πολύ ωραία πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας τη σημασία δράσεων ανοιχτών προς όλους, που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν τις διαθέσιμες δομές. Όπως τόνισε, όλες οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Η ίδια επισήμανε ότι «είναι κρίσιμο να μη συνοδεύεται η ψυχική υγεία από στίγμα, να μη θεωρείται κάτι που πρέπει να κρυφτεί ή ότι συμβαίνει μόνο σε έναν άνθρωπο». Πρόσθεσε πως πολλοί μπορεί να χρειαστούν βοήθεια ή ψυχολογική στήριξη σε κάποια φάση της ζωής τους και, παρότι η νοοτροπία αλλάζει σταδιακά σε σχέση με το παρελθόν, εξακολουθεί να υπάρχει το ταμπού της ψυχικής νόσησης. «Κάποιοι θα κρύψουν ότι νοσούν ψυχικά, κάτι που δεν θα έκαναν αν νοσούσαν σωματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, έδωσε το παρών στο φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας πως «η Κοζάνη γιορτάζει την ενσυναίσθηση, είμαστε όλοι ίσοι, αυτό το μήνυμα περνάμε σήμερα». Τόνισε επίσης ότι ο δήμος διαχρονικά έχει την ισότητα και την ενσυναίσθηση πολύ ψηλά στις αξίες του.


Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, το φεστιβάλ έχει στο επίκεντρό του τη συμπερίληψη και μέσα από τις δράσεις του στοχεύει στην καταπολέμηση του bullying και του ρατσισμού που βιώνουν άτομα της κοινωνίας. Σκοπός, όπως επισημάνθηκε, είναι η ένταξη όλων των ανθρώπων, χωρίς εξαιρέσεις, στον κοινωνικό ιστό.
Η διοργάνωση φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός και να εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέες ιδέες και δράσεις γύρω από τον αυτισμό, την αναπηρία και την ψυχική υγεία.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr







