Η Κοζάνη στο επίκεντρο ημερίδας του ΠΑΔΑ για την πολιτιστική κληρονομιά

3 Min Read

Παρουσιάστηκαν προτάσεις και δράσεις για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ημερίδα με θέμα «Άυλη Πολιτιστική και Θρησκευτική Κληρονομιά – Αειφόρος Ανάπτυξη και Προβολή» διοργάνωσε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026 το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στο πλαίσιο των προγραμμάτων INTHRACE και ReligiTour.

Τα δύο προγράμματα επικεντρώνονται στην προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως παραδόσεις, τέχνες και έθιμα, καθώς και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και την καλύτερη ενσωμάτωση θρησκευτικών χώρων στο αστικό περιβάλλον.

Επιστημονικά υπεύθυνη της εκδήλωσης και των έργων για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ήταν η καθηγήτρια Ανδρονίκη Κάβουρα από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών. Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι καθηγήτριες Σοφία Ασωνίτου και Ελένη Μαρτίνη. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Παναγιώτης Καλδής ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας του Δήμου Κοζάνης Ρίτα Κύργια, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Αειφόρος Ανάπτυξη: Το ολιστικό μοντέλο του Δήμου Κοζάνης», καθώς και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης Ελένη Μαργαρίτη, που παρουσίασε τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου – Εκθεσιακού Χώρου της.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Η πρώτη αφορούσε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά και την αειφόρο ανάπτυξη, με συντονίστρια την πρώην διευθύντρια και ομότιμη ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Καμιλάκη – Πολυμέρου. Η δεύτερη είχε θέμα «Το ευρωπαϊκό έργο ως εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη, στην έρευνα, στην πράξη και στην κοινωνία», με συντονιστή τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Στο πλαίσιο της ημερίδας κατατέθηκαν προτάσεις και αναπτύχθηκαν προβληματισμοί από εκπροσώπους όμορων δήμων, με στόχο τη δημιουργία δικτύων και συνεργασιών. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων και οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά, ο καθηγητής Γεώργιος Παναγιάρης, η Βασιλική Πολυζώη από το Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Αικατερίνη Καμιλάκη.

Όπως επισημαίνεται, ο Δήμος Κοζάνης διαθέτει πολιτιστική ταυτότητα και όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη, τη δημιουργία και τον σύγχρονο πολιτισμό. Στο τέλος της εκδήλωσης εκφράστηκαν ευχαριστίες προς την επιστημονικά υπεύθυνη Ανδρονίκη Κάβουρα, τους φοιτητές που ασχολήθηκαν με τις μελέτες περίπτωσης της Κοζάνης και των όμορων δήμων, καθώς και τους φορείς που στήριξαν τη διοργάνωση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία έργων Ελλήνων ποιητών από την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ανδρομάχη Δαυλού και μουσικό πρόγραμμα από τη Μαντολινάτα Ζακύνθου «Αναστάσιος Λευτάκης 1958».

Μοιραστείτε την είδηση