Η Κοζάνη θα μπει στο πρόγραμμα «Energopolis»

4 Min Read

Θα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που θα υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα

Εγκρίθηκε, ομόφωνα η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Energopolis» για την ενεργειακή μετάβαση και ανθεκτικότητα των πόλεων, από το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης.

Το συγκεκριμένο μνημόνιο αποσκοπεί στην ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών, στα πλαίσια του κλιματικού σχεδίου για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία το να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί σε τέτοιου είδους εγχειρήματα που σχετίζονται με την κλιματική ουδετερότητα και την ανθεκτικότητα» τόνισε ο απερχόμενος δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στην εισήγηση του.  

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός πως υπάρχει μια πρόταση την οποία υλοποιεί ο κόμβος κλιματικής αλλαγής, με την ονομασία «Climate change hub» με έδρα την Αθήνα. Πρόκειται για έναν κόμβο ο οποίος έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και το έργο συντονίζει και επιμελείται ο οργανισμός «Resilient Cities Catalyst» με έδρες τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα και χρηματοδοτείται από το «Global Covenant of Mayors for Climate and Energy».

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επιλεγούν μια ή δύο πόλεις στην Ελλάδα και να γίνουν κάποια εργαστήρια (workshops) για τους πολίτες, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική ουδετερότητα. 

Η κα. Μαρία Λογοθέτη εκ μέρους του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, ανέφερε πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται και σχεδιάστηκε από τον διεθνή οργανισμό των πόλεων για την κλιματική αλλαγή και συντονίζεται από το Αμερικανικό δίκτυο πόλεων.

Η κα. Κωνσταντίνα Καρύδη, αντιπρόεδρος του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής και γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού των πόλεων για την κλιματική αλλαγή, τόνισε πως η Κοζάνη είναι μέλος του συμφώνου των δημάρχων το οποίο δίνει μια ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των δήμων για την κλιματική αλλαγή. «Εμείς επιλέξαμε την Κοζάνη ως τον πρώτο δήμο που θα δουλέψουμε μαζί πιλοτικά και το βάζουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που αφορά και τον διεθνή διάλογο για την πράσινη μετάβαση και την ανθεκτικότητα. Η Κοζάνη για εμάς είναι ένας εμβληματικός δήμος λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της μετάβασης, εν μέσω άλλων και ερχόμαστε να τα συνδέσουμε όλα αυτά προσφέροντας περισσότερα εργαλεία τεχνογνωσίας, διεθνή δικτύωση και προβολή του δήμου Κοζάνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια. 

Συνέχισε λέγοντας πως μέσα σε ένα εξάμηνο θα καταλήξουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πρότασης, προς χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός καινοτόμου αναπτυξιακού προγράμματος, με αφετηρία την ενεργειακή προσαρμογή και συμπληρωματικά θα ενισχύσουν τις δεξιότητες του εργασιακού δυναμικού του δήμου, να προβάλλουν το δήμο Κοζάνης σε διεθνές επίπεδο σε συνεργασία με το «Global Covenant of Mayors for Climate and Energy» και κυρίως να συμβάλλουν στη συνεργασία και τη διάδραση με τους τοπικούς δρώντες αλλά και τους πολίτες, δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.  

Στο τέλος της διάρκειας του προγράμματος, η κα. Καρύδη ανέφερε χαρακτηριστικά πως φιλοδοξούν και είναι μέρος των υποχρεώσεων που έχουν αυτοί προς το δήμο Κοζάνης αλλά και το πρόγραμμα, να τον κάνουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις στην Ελλάδα που θα ακολουθήσουν παρόμοιες διαδικασίες, ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι στην προσπάθεια τους για κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα. 

«Εμείς ανταποκριθήκαμε θετικά σε αυτό, καθώς έχουμε επιλεγεί για να είμαστε μέσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις και η συγκεκριμένη συνεργασία, δεν έχει οικονομικό κόστος για το δήμο και θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα επόμενα βήματα είναι να έρθουν μέσα στις επόμενες ημέρες, να υπογράψουμε το μνημόνιο και να υπάρξει επαφή και συνεργασία και με την επερχόμενη δημοτική αρχή» σημείωσε ο κ. Μαλούτας. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση