Η Κοζάνη τιμά σήμερα τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο πλαίσιο του Β΄ Συμποσίου Λογοτεχνίας

2 Min Read

Τον Βασίλη Βασιλικό, ένα από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως, πρόκειται να τιμήσει η Κοζάνη, στο πλαίσιο του Β’ Συμποσίου Λογοτεχνίας, που διοργανώνεται από το λογοτεχνικό περιοδικό Παρέμβαση, τον Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας. Η βράβευσή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρα 12.00 στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δημοκρατίας 27).
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε το 1934 στα Ποταμούδια Καβάλας. Αποφοίτησε από το λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ (Drama School – SRT) στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ (ΗΠΑ). Για αρκετά χρόνια έζησε και εργάστηκε στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Νέα Υόρκη). Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής σεναρίων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO (1996-2004).
Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα και ποίηση. Από τα έργα του γνωστότερα είναι: Η Μυθολογία της Αμερικής, Το ψαροντούφεκο, Θύματα ειρήνης, Οι φωτογραφίες, Ζ, ο Ιατροδικαστής, ο Θάνατος του Αμερικάνου κ.ά.. Το μυθιστόρημά του Ζ’ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Το 2003 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του Η διήγηση του Ιάσονα. Έχει αποσπάσει το βραβείο των 12 και το κρατικό βραβείο διηγήματος (1980). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες ανά τον κόσμο, καθώς και στη γραφή Μπράιγ.
Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες, που συνέβαλλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση των ελληνικών γραμμάτων και στην προβολή του ελληνικού πνεύματος στο εξωτερικό.

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση