Η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο

4 Min Read

Ξεκίνησε χθες στην Κοζάνη το τριήμερο εργαστήριο

Ένα τριήμερο εργαστήριο για την κυκλική οικονομία με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών και ειδικών στο αντικείμενο, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Το εργαστήριο διοργανώνει το Πράσινο Ταμείο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP CEI-Greece και στοχεύει στην ενημέρωση αλλά και την κατάρτιση των πολιτών στην κυκλική οικονομία.

Στο εργαστήριο, θα αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, θα υλοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις και θα παρουσιαστούν παραδείγματα από τους εταίρους του έργου. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, εξοικονόμηση πόρων, χώρων, ενέργειας όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ.

Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν είναι η Βιομηχανική Συμβίωση, η μείωση σπατάλης των τροφίμων, η βιοικονομία, η οικονομία του διαμοιρασμού, τα ψηφιακά εργαλεία για την κυκλική οικονομία, τα Κέντρα Επιδιόρθωσης, τι γίνεται με τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα και τα πλαστικά.

O Δημήτρης Χωματίδης, μηχανικός περιβάλλοντος – εμπειρογνώμονας κυκλικής οικονομίας και πληροφοριακών συστημάτων στο έργο Life – IP – CEI – GREECE μιλώντας στον «Χ» ανέφερε πως οι συμμετέχοντες όχι απλά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμα πράγματα και στοιχεία αλλά και να εργαστούν ή να παίξουν με όλα τα εκπαιδευτικά εργαλεία που κατασκευάστηκαν, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει, με την τεχνογνωσία που έχουν όλοι οι ειδικοί που συμμετέχουν στο οκταετές έργο με είκοσι εταίρους. 

Η επίσημη έναρξη του εργαστηρίου γίνεται σήμερα. Για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα μιλήσει η Πλατή Μαίρη από το Υπουργείο Ενέργειας και για τα νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων η Ρουμπίνη Μαρίνη από τον ΕΟΑΝ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την εισήγηση του Φίλιππου Κυρκίτσου από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης που έχει τίτλο «Πληρώνω-Όσο-Πετάω», για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις θα μιλήσει η Ζωή Γαϊτανάρου από το Πράσινο Ταμείο και για το Προϊόν Ως Υπηρεσία ο Δημήτρης Χωματίδης (Πράσινο Ταμείο). Η δεύτερη μέρα του εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί με εισήγηση της Ευγενίας Καραπάτσιου για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών και για τα τοξικά υλικά στα προϊόντα από τον Γιάννη Σπανό εκ μέρους της TerraNova.

Η ολοκλήρωση του εργαστηρίου γίνεται αύριο με ανάπτυξη διαδραστικών δραστηριοτήτων από τον Δημήτρη Χωματίδη και την Ζωή Γαϊτανάρου από το Πράσινο Ταμείο, οι οποίοι θα οργανώσουν παιχνίδια κυκλικής επιχειρηματικότητας. Ο Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα μιλήσει για δράσεις πρόληψης, για την επαναχρησιμοποίηση και την αγορά από δεύτερο χέρι καθώς και για την βιώσιμη κατανάλωση.

Πρόκειται για μια δράση, η οποία γίνεται σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και η Δυτική Μακεδονία είναι η δεύτερη μετά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ σειρά θα πάρουν και οι υπόλοιπες περιφέρεις με σκοπό την οικοδόμηση δυναμικού η οποία γίνεται αποκλειστικά από αυτή τη δράση και μια φορά σε κάθε περιφέρεια. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και ο «Χ».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση