Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Κοζάνης για την συζήτηση του Κανονισμού Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων στο Δημοτικό Συμβούλιο

3 Min Read

Όπως αναφέρεται εισαγωγικά στο κείμενο του κανονισμού στόχος του είναι μεταξύ άλλων η άνεση κίνησης πεζών χωρίς εμπόδια, η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες, η αισθητική εικόνα και η λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων κ.α.

Η σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο κανονισμό και γιατί δεν ανταποκρίνεται στους παραπάνω σκοπούς αλλά και γιατί εισάγει αντιδραστικές πρακτικές.

Για παράδειγμα, η πρόβλεψη για την «υιοθέτηση χώρων πρασίνου» όπου δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες, συλλόγους , σωματεία, ιδρύματα που επιθυμούν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων αυτών. Σκοπός τους είναι να απαλλαγεί σταδιακά ο Δήμος και το κράτος από ανάλογες ευθύνες, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, στην εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, μεταφέροντας την ευθύνη στο λαό, εκμεταλλευόμενη το γνήσιο ενδιαφέρον και διάθεσής του για προσφορά. Ακόμα και το ζήτημα των ελεύθερων πράσινων χώρων ανάγεται στην «ατομική ευθύνη». Αναδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο η υποκρισία των κατά τα άλλα υπερασπιστών της λεγόμενης «έξυπνης και πράσινης πόλης».

Ταυτόχρονα, η δυνατότητα να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στον κεντρικό πεζόδρομο, η παραμονή και μονιμοποίηση τους στην κεντρική πλατεία, η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να αξιοποιούν 70 εκατοστά από κοινόχρηστους χώρους για να εκθέτουν τα εμπορεύματα τους, θεωρούμε ότι δεν συμβάλει στους διακηρυγμένους στόχους του κανονισμού αλλά προσθέτει επιπλέον εμπόδια και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις π.χ για τα τραπεζοκαθίσματα στην κεντρική πλατεία εγείρονται και νομικά ζήτημα, υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους που διασχίζουν το δρόμο. Ανάλογα ζητήματα όπως πρόσβαση ΑΜΕΑ, ζητήματα  αισθητικής ανέδειξαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής για να υπερασπιστεί τον κανονισμό, στην λογική ότι «θα ανεβεί ο τζίρος των καταστημάτων», ότι «δημιουργούνται θέσεις εργασίας», μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Η μείωση του τζίρου των καταστημάτων οφείλεται στο τσακισμένο εργατικό –λαϊκό εισόδημα, την πολιτική που στηρίζει τους μονοπωλιακούς ομίλους και οδηγεί στο λουκέτο τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, την φοροληστεία κτλ.  Αν ενδιέφερε την δημοτική αρχή ο τζίρος των καταστημάτων και οι θέσεις εργασίας θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με  αυτή την πολιτική και όχι να την στηρίζει.

Για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, όπως η κυβέρνηση, και η δημοτική αρχή δεν διστάζει να προχωρήσει σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις όπως η επαναφορά του θέματος που καταψηφίστηκε λίγες μέρες μετά, σε δια περιφοράς συνεδρίαση. Για ένα τέτοιο ζήτημα με την έκταση και δημοσιότητα που πήρε η εν λόγω συνεδρίαση αποτελεί πρόκληση  και γι’αυτό την καταδικάζουμε με την αποχή μας.

Ο λαός της Κοζάνης έχει ανάγκη από περισσότερους ελεύθερους χώρους, χώρους πράσινου, χώρους αναψυχής, με δημόσια, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση. Να βάλει εμπόδια στην περαιτέρω συρρίκνωση τους, να διεκδικήσει διεύρυνσή τους.

Μοιραστείτε την είδηση